Βερολίνο: Γράφει η Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Στην δεύτερη θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στις ”Γαλάζιες Σημαίες”.

Για άλλη μία χρονιά διέπρεψε η Ελλάδα για τις γαλάζιες θάλασσες και τα πεντακάθαρα νερά της. Την δεύτερη θέση κατέκτησε παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ),Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος <<Γαλάζιες Σημαίες>> . Συγκεκριμένα 408 ελληνικές ακτές και 10 μαρίνες βραβεύτηκαν ανάμεσα σε 51 χώρες.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 571 βραβευμένες ακτές, στην τρίτη θέση η Τουρκία με 387 ακτές, στην τέταρτη η Γαλλία με 379 και στην πέμπτη η Πορτογαλία με 298. Φέτος, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.372 ακτές και 650 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο δήμος Κέρκυρας είναι ο δήμος με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές (30 στο σύνολο) και ακολουθούν ο δήμος Αγίου Νικολάου στην Κρήτη με 25 και ο δήμος Ρόδου με 24 βραβευμένες ακτές.

Να αναφερθεί πως το πρόγραμμα ”Γαλάζιες Σημαίες”, είναι το πιο γνωστό περιβαλλοντολογικό αλλά διεθνές σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 51 χώρες και ο αριθμός ολοένα και αυξάνεται. Απονέμεται από το 1987 στις ακτές και μαρίνες , οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Για να βραβευτεί μία χώρα, θα πρέπει να πληρεί τα 32 αυστηρά κριτήρια. Δεν αρκεί οι ακτές και μαρίνες της να διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης αλλά θα πρέπει να είναι άψογα και τα εξής σημεία, η καθαριότητα, η οργάνωση , η ασφάλεια των λουόμενων και η προστασία του φυσικού πλούτου των ακτών. Μεγάλη σημασία στα κριτήρια του προγράμματος ” Γαλάζιες Σημαίες” παίζει η περιβαλλοντολογική ευαισθητοποίηση.

Είναι γνωστό πως τα ταξιδιωτικά γραφεία δίνουν ιδιαίτερη βάση στις Γαλάζιες Σημαίες όταν προτείνουν προορισμούς στους πελάτες τους. Για αυτόν τον λόγο τόσο οι ίδιοι οι διαχειριστές ακτών όσο και οι Δήμοι και τα ξενοδοχεία/camping, συμμετέχουν ενεργά και πάνω από όλα εθελοντικά στο Πρόγραμμα.

Για την Ελλάδα αυτή η εξαιρετική διάκριση, αποτελεί άλλο ένα βήμα για τον τουρισμό και για την επανάκτηση της αίγλης της ως παραδεισένιος προορισμός. Όσες δυσκολίες και να περνάει η χώρα τα γαλάζια της νερά και ο υπέροχος ήλιος της θα αποτελούν πάντα θεία δώρα και ένα μέσο για να ορθοποδήσει ξανά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ