Οι τοπικές εκλογές της 15 Οκτωβρίου στην Κάτω Σαξονία θα είναι το πρώτο «κρας τεστ» για Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. Περίπλοκη προμηνύεται η μετεκλογική συνεργασία.Τα δεδομένα των εκλογών για το τοπικό κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας στις 15 Οκτωβρίου διαφέρουν εντελώς από τα αντίστοιχα των πρόσφατων ομοσπονδιακών εκλογών. Όλα δείχνουν ότι επίκειται μια οριακή μάχη ανάμεσα στον σημερινό σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Στέφαν Βάιλ και τον χριστιανοδημοκράτη αντίπαλό του Μπερντ Άλτουσμαν. Την ίδια ώρα το ακροδεξιό κόμμα AfD δεν είναι βέβαια ότι θα φτάσει το όριο του 5% προκειμένου να εισέλθει στην τοπική βουλή.

Σύμφωνα με νεώτερη δημοσκόπηση, η απόσταση που χώριζε τα δύο μεγάλα κόμματα έχει μειωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) παραμένουν μεν πρώτη δύναμη με ποσοστό 35%, ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ανέκαμψαν ακολουθώντας τους κατά πόδας με 34%. Ο τοπικός πρωθυπουργός Στέφαν Βάιλ αισιοδοξεί ότι εάν αυτή η ανοδική τάση έχει συνέχεια, το κόμμα του θα προσπεράσει την CDU.

Ο χριστιανοδημοκράτης ανταγωνιστής του Μπερντ Άλτουσμαν εμφανίζεται πιο συγκρατημένος, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες νίκης είναι 50% για αμφότερα τα μεγάλα κόμματα και προβλέποντας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι οριακό. Όπως επισήμανε, «η Κάτω Σαξονία δεν είναι κλασική περίπτωση ούτε χριστιανοδημοκρατικού ούτε σοσιαλδημοκρατικού κρατιδίου». Αυτό είχε διαπιστώσει με επώδυνο για τον ίδιο τρόπο στις εκλογές του 2013 ο πρώην χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, ο οποίος έχασε τη μάχη από το SPD για μόλις 334 ψήφους. Από τότε ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων συγκυβέρνησε στηριζόμενη σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μία ψήφου. Αυτή διατηρήθηκε μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, όταν η πράσινη βουλευτής Έλκε Τβέστεν μετακόμισε ξαφνικά στην CDU με συνέπεια την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Μια… μετακόμιση που δηλητηρίασε το κλίμα

Μπορεί η κίνηση… ανταρσίας της Έλκε Τβέστεν να χαροποίησε ιδιαίτερα ορισμένα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, ωστόσο η υπόθεση αυτή δηλητηρίασε τις σχέσεις μεταξύ CDU, SPD και Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία. Οι νεώτερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα καταστεί δυνατή ούτε μια συνέχεια του σημερινού σχήματος Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων ούτε και μια μετεκλογική συνεργασία CDU και Φιλελευθέρων (FDP). Ο χριστιανοδημοκράτης Μπερντ Άλτουσμαν θα βρισκόταν ενώπιον δύο εξαιρετικά δύσκολων επιλογών σε περίπτωση επικράτησής του: Είτε να επιλέξει έναν ευρύ συνασπισμό με το SPD είτε το λεγόμενο σχήμα «Τζαμάικα» σε συνεργασία με Πράσινους και Φιλελεύθερους. Ωστόσο, η μετριοπαθής τάση στους Πράσινους της Κάτω Σαξονίας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο για παράδειγμα στα κρατίδια Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βάδη-Βυρτεμβέργη. Και η οργή ορισμένων πράσινων στελεχών απέναντι στην CDU μετά την ανταρσία της Έλκε Τβέστεν είναι μεγάλη.

Πάντως, παρά τις όποιες αντεγκλήσεις με πολιτικούς των Πρασίνων, ο Μπερντ Άλτουσμαν δεν αποκλείει επίσημα ένα συνασπισμό «Τζαμάικα», σχολιάζοντας ότι «δεν θα πρέπει ποτέ να λέμε ποτέ».

Από την πλευρά του ο νυν πρωθυπουργός Στέφαν Βάιλ χαρακτηρίζει έναν μεγάλο συνασπισμό CDU και SPD «εξαιρετικά απίθανο» και παραπέμπει στις βεβαρημένες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε τέτοια περίπτωση επιλογή «Τζαμάικα» μοιάζει μονόδρομος για την CDU.

Σε περίπτωση που υπερβεί το όριο του 5% το κόμμα της Αριστεράς, τότε φαντάζει εφικτός και ένας τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ SPD, Πρασίνων και Αριστεράς.

Ντόρις Χάιμαν (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ