Θεσσαλονίκη, 05.08.2010. Περισσότερα από 1.000 παιδιά και νέοι της Διασποράς, απ’ όλο τον κόσμο, φιλοξενούνται και φέτος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Προγράμματος Φιλοξενίας, που υλοποιείται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, με τη συμμετοχή της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ). Τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2001, χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο ελκυστικό και ο αριθμός των συμμετεχόντων σ’ αυτό αυξάνεται, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την ελληνική πολιτεία για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των ομογενών μας και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες μόνιμης διαμονής τους.

Έτσι και φέτος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα προγράμματα για παιδιά και νέους ομογενείς πραγματοποιούνται ομαλά.

Από τις 20 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, τα παιδιά και οι νέοι, ηλικίας 8 έως 25 ετών, θα φιλοξενηθούν για δύο εβδομάδες σε κατασκηνώσεις και εγκαταστάσεις 35 δήμων και νομαρχιών, σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη του προγράμματος, Ξένη Μπαλωτή.

Τη χρονιά αυτή, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών και των νέων ομογενών που έρχονται από την Αυστραλία και την Αμερική. Την πρωτιά κατέχει η Βουλγαρία, με 178 κατασκηνωτές, με την Ουκρανία να ακολουθεί με 162 παιδιά και νέους. Επίσης, από την Αυστραλία έρχονται, συνολικά, 107 παιδιά, από τη Λατινική Αμερική 114, τον Καναδά 98, τις ΗΠΑ 49, το Μεξικό 19, τη Ρουμανία 91, ένας νέος από τα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.

“Όλοι οι δήμοι και οι νομαρχίες, που εκπονούν τα προγράμματα, διάρκειας δύο εβδομάδων, φροντίζουν ώστε η παραμονή των παιδιών και των νέων να έχει ποικίλες δράσεις, όπως μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών και μουσικής, εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα, ψυχαγωγία κ.λπ.”, αναφέρει η κα Μπαλωτή.

Και προσθέτει: “Βασικό μέρος της φιλοξενίας αποτελούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα-μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, λαογραφίας κ.ά.”.

Κάποιοι φορείς προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, όπως ο δήμος Μοιρών, στην Κρήτη, όπου στο πρόγραμμα φιλοξενίας θα λάβουν μέρος παιδιά της φημισμένης παιδικής χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου. Κατά την παραμονή τους στην κατασκήνωση, οι νεαροί χορωδοί θα κάνουν πρόβες με τα παιδιά από την Αυστραλία και την Ουκρανία και στις 15 Αυγούστου θα δώσουν από κοινού μία συναυλία.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στην προκήρυξη των φετινών προγραμμάτων, που έγινε τον περασμένο Απρίλιο, δεν ανταποκρίθηκαν οι φορείς της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης των Ιωνίων Νήσων και του Αιγαίου, με εξαίρεση την Κάλυμνο.

Σημειώνεται ότι, από το 2001 τα προγράμματα φιλοξενίας ομογενών αναπτύχθηκαν δυναμικά, προσφέροντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ομογενείς να επισκεφθούν την πατρίδα.

Όλα αυτά τα χρόνια, πλην της Ολυμπιακής χρονιάς (2004) όταν τα προγράμματα δεν έγιναν για λόγους ασφαλείας, έχουν φιλοξενηθεί περίπου 14.000 παιδιά και νέοι ομογενείς απ’ όλο τον κόσμο, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ