Νέο Αποστολικό Σύνταγμα τίθεται σε ισχύ στο Βατικανό από την Κυριακή. Ανοίγει ο δρόμος για να αναλάβουν κορυφαία αξιώματα ακόμη και όσοι «δεν έχουν χειροτονηθεί».Από σήμερα μπαίνει σε ισχύ στο Βατικανό το νέο Αποστολικό Σύνταγμα. «Πρόκειται για μια ουσιαστική ανανέωση, την οποία θέλησε με έμφαση ο Πάπας Φραγκίσκος, με στόχο να μπορέσει να ανοίξει τους ορίζοντές της η Καθολική Εκκλησία και να πάψει να είναι κατά κύριο λόγο ‘ρωμαιοκεντρική’», τονίζουν οι σχολιαστές. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι στα διάφορα υπουργεία της Αγίας Έδρας κορυφαίες θέσεις ευθύνης θα μπορούν να αναλαμβάνουν μη κληρικοί και γυναίκες. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία για την επιλογή και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και όλες οι δαπάνες θα εξαρτώνται μόνο από το υπουργείο Οικονομικών, πιθανότατα για να αποφευχθεί και ο κίνδυνος κακοδιαχείρισης.

«Κύριος στόχος είναι να αλλάξει ο συνολικός τρόπος σκέψης που επικράτησε μέχρι τώρα», δήλωσε ο καρδινάλιος Όζβαλντ Γκράσιας, ο οποίος συμμετείχε στην διαδικασία ανανέωσης του Αποστολικού Συντάγματος του παπικού κρατιδίου. Mε τις αλλαγές αυτές γίνεται σαφές ότι «το δικαίωμα άσκησης κυβερνητικών καθηκόντων δεν σχετίζεται με το αν κάποιος έχει χειροτονηθεί, αλλά εξαρτάται από την αρμοδιότητα και την αποστολή που έχει ανατεθεί από τον ίδιο τον Πάπα». Τώρα θα πρέπει να αλλάξουν, βαθμιαία, και οι εσωτερικοί κανονισμοί των διαφόρων υπηρεσιών της Αγίας Έδρας.

Γυναίκες και διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Ο Φραγκίσκος έχει κάνει ήδη ουσιαστικά βήματα υπέρ της αναγνώρισης του ρόλου των γυναικών. Επέλεξε μια γυναίκα, την Φραντσέσκα Ντι Τζιοβάνι, ως υφυπουργό εξωτερικών του Βατικανού. Νούμερο δύο, επίσης, της υπηρεσίας τύπου της Αγίας Έδρας, διορίστηκε η Κριστιάν Μούρρει. Και στο υπουργείο αρμόδιο για την οικογένεια δυο υφυπουργοί είναι γυναίκες. Ο Ποντίφικας άλλωστε τόνισε επανειλημμένα ότι «η γυναίκα μεσολαβεί για να μπορέσει να επιτευχθεί και δωρίζει, επίσης, την ειρήνη», κατά συνέπεια «πρέπει να συνδεθεί, με άμεσο τρόπο, με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Το Σύνταγμα του Βατικανού λοιπόν αλλάζει μετά από 34 χρόνια. «Πρόκειται, πιθανότατα, για την πιο σημαντική κίνηση του Φραγκίσκου, με ισχυρές καινοτομίες οι οποίες πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αμφισβητηθούν στο μέλλον» γράφει σήμερα ο ιταλικός τύπος.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ