Πλέον οι άνθρωποι συζητούν περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ποικίλα θέματα. Οι αναρτήσεις και τα σχόλια γερμανών χρηστών αφορούν συχνά τις κυρίαρχες αξίες στην σημερινή Γερμανία, εκτιμούν ειδικοί.Η σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα για ενέργεια, η μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή φαίνεται να αποτελούν συνήθη θέματα συζήτησης στα γερμανικά online μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι συζητήσεις γίνονται όλο και πιο πολιτικοποιημένες, ενώ ένα από τα trend της περσινής χρονιάς ήταν οι μαθητικές διαδηλώσεις για το κλίμα Fridays for Future. Σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές συμπεριφορών και τάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα θέματα που θίγουν οι χρήστες μέσω αναρτήσεων, σχολίων και δημόσιων συζητήσεων μαρτυρούν τις κυρίαρχες αξίες κάθε εποχής.

Η φύση χάνει τη μυστηριακή της υπόσταση και πολιτικοποιείται

Αυτό προκύπτει από έρευνα των εταιρειών δημοσκόπησης Κanter TNS, Τrendüro, Bonsai, Dfv για τον λεγόμενο «δείκτη αξιών 2020», τον οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα στο Αμβούργο. Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ πριν από δύο χρόνια οι χρήστες γερμανόφωνων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το twitter κλπ. μιλούσαν κυρίως για την «ομορφιά της φύσης και των τοπίων», πλέον παρατηρείται αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μιλούν για τη φύση. «Η φύση είναι πλέον μέρος μιας ευρύτερης πολιτικοκοινωνικής συζήτησης» αναφέρει ο κοινωνιολόγος Γενς Γκρούγκερ, παρατηρώντας ότι τα social media αποτελούν μόνο ένα φόρουμ, στο οποίο συζητείται το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και όχι το μοναδικό.

Πλέον στα social media «τάση» αποτελεί το θέμα της βιωσιμότητας, ενώ οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές συνδέουν επίσης το θέμα του περιβάλλοντος με τις έννοιες της «ελευθερίας» και της «δικαιοσύνης». «Η φύση χάνει την πνευματική, μυστηριακή της υπόσταση και αποκτά πολιτική δύναμη. Η ανησυχία για το κλίμα έχει αυξηθεί», παρατηρεί ο καθηγητής Πέτερ Βίπερμαν. Παράλληλα παρατηρείται έντονη πόλωση σε θέματα περιβάλλοντος στα γερμανικά social media: Ενώ οι νεότεροι χρήστες διακατέχονται από ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, οι μεγαλύτερη σε ηλικία κάνουν συχνά λόγο για «οικολογική δικτατορία».

Το lifestyle υποχωρεί

Eνδιαφέρον αποτελεί επίσης ότι νούμερο ένα τάση στον «δείκτη αξιών» για το 2020 αποτελεί η υγεία, με την εμφάνιση πολλών ομάδων συζήτησης για διαγνώσεις, θεραπείες και ευρύτερα θέματα υγείας. Επίσης μεγάλη επιτυχία σημειώνουν και τα post που σχετίζονται με θέματα οικογένειας. Πάντως σε γενικές γραμμές, όπως παρατηρούν οι ερευνητές, η τάση στο γερμανικό διαδίκτυο (κοινωνικά μέσα, μπλογκ, ιστοσελίδες) είναι η στροφή προς την πολιτική και η απομάκρυνση από το lifestyle. «Λιγότερο lifestyle, περισσότερη πολιτική. Οι συζητήσεις γίνονται εν γένει πιο επικριτικές, πιο πολιτικές, πιο σκληρές», αναφέρει ο Βίπερμαν. «Η πολιτική πλέον ως φαινόμενο λαμβάνει χώρα όχι στα κόμματα αλλά μέσα από διάφορες ομάδες», αναφέρει ο Γερμανός ειδικός. Ο ίδιος παρατηρεί επίσης ότι πλέον παρατηρείται στους νέους μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της «επιτυχίας». Αυτή παλαιότερα μετριόταν σε χρήματα και υλικά αγαθά ενώ πλέον σε κοινούς αγώνες με κοινές επιδιώξεις, όπως πχ. στην περίπτωση των Fridays for Future.

Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντική θέση κατέχουν επίσης η ελευθερία και η ασφάλεια, ενώ συχνά τίθενται τα εξής ερωτήματα: Πόσο ανεξάρτητοι είναι οι θέσμοι; Παραμένει το κράτος εγγυητής της ασφάλειας; Κι όσο για την περίφημη «generation Z», δηλαδή όσες και όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1995 και 2010, μάλλον κάθε άλλο παρά απολιτίκ είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, πίσω από αναρτήσεις της «generation Z» που φαίνονται εν πρώτοις επιφανειακές, κρύβονται συχνά βαθύτερες ανησυχίες που έχουν να κάνουν με την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία.

Άλμουτ Κιπ, dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ