Τα βρετανικά ΜΜΕ αναλύουν από χθες την βασιλική ανακοίνωση για το μέλλον του πριγκηπικού ζεύγους Χάρι – Μέγκαν. Ερωτήματα για την ασφάλειά τους θέτει ο πρωθυπουργός του Καναδά, χώρα στην οποία επιθυμούν να μετοικήσουν.Στο μικροσκόπιο των βρετανικών ΜΜΕ βρίσκεται η ανακοίνωση της Βασίλισσας Ελισάβετ, για τις σχέσεις του Παλατιού με τους Χάρι και Μέγκαν. Παρά τα λόγια συμπαθείας που περιλαμβάνει η ανακοίνωση, οι ειδικοί περί βασιλικών υποθέσεων, διαβάζουν μεταξύ των γραμμών. Κι αυτό που βλέπουν δεν είναι και τόσο ευχάριστο για το ζεύγος.

Η ανακοίνωση της Άνασσας, αποφεύγει κάθε αναφορά στον τίτλο «Δούκας και Δούκισσα του Σάσεξ». Γεγονός που ερμηνεύεται ως ότι η Βασίλισσα αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για την αφαίρεση του τίτλου. Αυτό απαιτεί η συνταγματική τάξη, η οποία προβλέπει ότι βασιλικοί τίτλοι περιλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα. Η «μεταβατική περίοδος» που αναφέρεται στη βασιλική ανακοίνωση θα είναι σύντομη. Εκτιμάται ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η οριστική λύση, στο πρόβλημα. Ωστόσο η πληγή που προκάλεσε στη Μοναρχία θα αργήσει να επουλωθεί όσο ισχύει η απειλή των Χάρι και Μέγκαν για παραχώρηση κοινής συνέντευξης στο βρετανικό κανάλι ITV και την Όπρα Γουίνφρι, εφόσον δεν πάρουν αυτά που απαιτούν.

Στο μεταξύ στην πρώτη συνέντευξη για το 2020 ο Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, λέγοντας πως ο θεσμός της Βασιλείας είναι «ένα μεγάλο ατού για την Βρετανία». Συνέχισε εκφράζοντας την πίστη του στο Παλάτι όσον αφορά την καλύτερη και ορθολογικότερη διευθέτηση της υπόθεσης.

Προβληματισμός για την ασφάλεια του ζεύγους… από τον Καναδά

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός του Καναδά, της χώρας που επιθυμούν να ζήσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου οι Χάρι και Μέγκαν, επιχειρεί παρέμβαση που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ο Τζάστιν Τριντό ζητά εκ των προτέρων να γνωρίζει πώς θα πληρωθεί το κόστος της φύλαξης τους.

Μπορεί να έχει καλωσορίσει το ζεύγος για να παραμείνει στη χώρα του όσο καιρό θέλει, μόνο όταν έχει διευθετηθεί το θέμα της ασφάλειας του, που στοιχίζει στον βρετανό φορολογούμενο, πάνω από 1 εκατ. στερλίνες το χρόνο. Το κόστος διπλασιάζεται τους μήνες που θα ζουν στον Καναδά.

Από τη στιγμή που οι Χάρι και Μέγκαν παραιτούνται των καθηκόντων τους, η προσωπική τους ασφάλεια δεν μπορεί να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι πλέον δικό τους πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση, το Παλάτι και η Κυβέρνηση θα βρεθούν απέναντι στους πολίτες και τα ΜΜΕ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ