Στο Ντουμπρόβνικ ξεκινά σήμερα η σύνοδος κορυφής Κίνας και 16 χωρών από τη ανατολική και νότια Ευρώπη. Στόχος της Κίνας να προωθήσει τη δημιουργία ενός «Νέου Δρόμου του Μεταξιού». Παρόν και ο Αλέξης Τσίπρας;Θεωερεταί το σημαντικότερο έργο υποδομής στην Κροατία: η γέφυρα 2,4 χιλιομέτρων και ύψους 55 μέτρων πάνω στον κόλπο Μάλι Στον, που θα ενώνει δύο τμήματα της Κροατίας παρακάπτοντας την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα κατασκευαστεί από μία κινεζική εταιρία. Χρηματοδοτείται ωστόσο κατά 85% από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η κινεζική εταιρία China Road and Bridge Corporation κέρδισε τον μειοδοτικό διαγωνισμό, υποσχόμενη όχι μόνο την χαμηλότερη τιμή, αλλά και ολοκλήρωση του μεγάλου έργου έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπονταν.

Εκτός από αυτή τη σημαντική ανάθεση, η Κίνα ελπίζει σε πολλές επικερδείς συμφωνίες στην Ευρώπη. Έτσι, μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας, ξεκινά σήμερα στο Ντουμπρόβνικ η 8η σύνοδος κορυφής 16+1, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από την Κίνα, 11 χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς και 5 μη μέλη.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ δεν αποκλείεται, εκτός από τους ομολόγους του από τις 16 χώρες, να συναντηθεί και με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως γράφει η εφημερίδα της Ζυρίχης NZZ «η Ελλάδα θα προσχωρήσει ίσως στην πρωτοβουλία δημιουργώντας τους 17+1. Ήδη πέρυσι ο έλληνας πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για αυτό το ενδεχόμενο. Στο Ντουμπρόβνικ δεν αποκλείεται η Ελλάδα να προσχωρήσει και τυπικά. Η κινεζική κυβέρνηση ωστόσο υπενθυμίζει ότι και οι 16 χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν στη συμμετοχή της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Αθήνα η προσχώρηση είναι απλά τυπική υπόθεση. Εκπρόσωποι της ελληνικής και της κροατικής κυβέρνησης δεν θέλησαν ωστόσο να σχολιάσουν μια ενδεχόμενη προσχώρηση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία», καταλήγει η ελβετική εφημερίδα.

Σκεπτικισμός σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Για τις Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Β. Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία και Σλοβενία η διήμερη σύνοδος καλλιεργεί προσδοκίες. Επειδή όμως ανάμεσα στις χώρες βρίσκονται και 11 κράτη-μέλη της ΕΕ, τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το Βερολίνο επιρρίπτουν στους κινέζους ότι με την πρωτοβουλία τους προσπαθούν να βάλλουν σφήνες στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την υπογραφή συμφωνών συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Πορτογαλίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Ελλάδας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Ουγγαρίας, Μάλτας, αλλά και των βαλτικών χωρών στο πλαίσιο της δημιουργίας του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού». 900 δις δολάρια σκοπεύει να δαπανήσει το Πεκίνο στην κατασκευή υποδομής από την Ασία μέχρι την Ευρώπη.

Η ΕΕ κατηγορεί το Πεκίνο ότι στηρίζοντας οικονομικά κινεζικές επιχειρήσεις, τους διασφαλίζει πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού. Ειδικοί εκτιμούν ότι για αυτό η Κίνα κερδίζει τον έναν μειοδοτικό διαγωνισμό μετά τον άλλο, διότι μεταφέρει από την Κίνα ότι χρειάζεται για την κατασκευή ενός έργου στην Ευρώπη και έτσι κρατά το συνολικό κόστος χαμηλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατασκευή της γέφυρας στον κόλπο Μάλι Στον, η οποία θα πραγματοποιηθεί κυρίως με κινέζους και όχι κροάτες εργάτες.

Αντρέα Γιουνγκ-Γκριμ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ