Mε έμφαση στην ανατρεπτική σύγχρονη τέχνη ξεκινά στη Βασιλεία της Ελβετίας η σημαντικότερη έκθεση διάσημων γκαλερί από όλο τον κόσμο. Τα βλέμματα στραμμένα στον Άι Γουέι Γουέι.Εν μέσω πολιτικού χάους ανά τον κόσμο, ο ρόλος του καλλιτέχνη αποδεικνύεται εξαιρετικά σπουδαίος. Με αυτά τα λόγια ο Μαρκ Σπίγκλερ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της σημαντικής εικαστικής έκθεσης Art Basel που ξεκινά σήμερα στη Βασιλεία, παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα της σημαντικής εικαστικής έκθεσης.

«Οι καλλιτέχνες βλέπουν τον κόσμο από ένα άλλο πρίσμα, μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να αγγίξουν θέματα που δεν είναι ορατά σε πολλούς άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η 48η Art Basel είναι φέτος πιο πολιτική από ποτέ άλλοτε. Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα που μπορεί κανείς να δει στη Βασιλεία είναι δίχως αμφιβολία ο «Ορίζοντας» (Orizzonte) του Ιταλού εικαστικού Φραντσέσκο Αρένα. Πρόκειται για μια μεταλλική μπάρα που συμβολίζει τον ορίζοντα, καλυμμένη με χώμα από τον προσφυγικό καταυλισμό της Λαμπεντούζας. Το έργο προσπαθεί να αποτυπώσει τα όνειρα και τις ελπίδες όλων εκείνων των προσφύγων που βλέπουν στον ευρωπαϊκό ορίζοντα ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Άι Γουέι Γουέι και πάλι παρών

Στην έκθεση της Βασιλείας παρουσιάζονται σημαντικά έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως του Άι Γουέι Γουέι, της Κατίνκα Μποκ, της Μίριαμ Καν, της Ναταλία Ντιουρμπέργκ και πολλών άλλων.

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα φώτα είναι στραμμένα στον ανατρεπτικό Κινέζο εικαστικό Άι Γουέι Γουέι, ο οποίος συμμετέχει με την εμβληματική εγκατάσταση «Δέντρο από σίδερο« (Iron Tree). Ένα έργο για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, την ιστορία αλλά και τον εαυτό του.

Στις τέσσερεις ημέρες που διαρκεί η Art Basel (15 με 18 Ιουνίου) αναμένεται να παρουσιαστούν έργα πάνω από 4000 καλλιτεχνών από το χώρο της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της φωτογραφίας αλλά και των νέων μέσων. Στη Βασιλεία αναμένονται πάνω από 100.000 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων συλλέκτες, γκαλερίστες και εκπρόσωποι μουσείων. Mαζί με την Documenta του Κάσελ και της Αθήνας, η Αrt Basel αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εικαστικά γεγονότα της χρονιάς.

DW / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ