Επιχειρηματίες της Σαξονίας ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο των ρατσιστικών επεισοδίων από ακροδεξιούς. «Έχουμε θετικές εμπειρίες με τους ξένους», λέει ο πρόεδρος του τοπικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.Οι συγκρούσεις με ακροδεξιούς στην πόλη Κέμνιτς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας εκτός από την πολιτική, έχουν και την οικονομική τους διάσταση. Οι εικόνες διαδηλωτών να σηκώνουν το χέρι χαιρετώντας ναζιστικά και να προπηλακίζουν πρόσφυγες δοκιμάζουν σοβαρά τις αντοχές του Βερολίνου που καλείται όχι μόνο να πάρει πιο αποτελεσματικά μέτρα σε αστυνομικό επίπεδο, αλλά να σκύψει κυρίως πάνω στις αιτίες του φαινομένου. Και ο κόσμος της οικονομίας τι κάνει;

«Θετικές εμπειρίες με ξένους»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εικόνες από το Κέμνιτς ζημιώνουν την Σαξονία ως τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας», παραδέχεται μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF o Χανς Γιόαχιμ Βούντερλιχ, πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Κέμνιτς. «Δυσκολεύουν την προσέλκυση ειδικευμένων εργατικών χεριών από το εσωτερικό και το εξωτερικό και οδηγούν στην συρρίκνωση της εμπιστοσύνης των πελατών μας από τη Γερμανία και το εξωτερικό. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό με κάθε ευκαιρία να γίνονται συζητήσεις με θέματα τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα».

Το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Κέμνιτς μέσω της ένωσης «Οικονομία για μια ανοιχτή προ τα έξω Σαξονία» διοργανώνει ημερίδες, όπως για παράδειγμα για την πρακτική ενσωμάτωσης των ξένων, το πρόβλημα όμως είναι, όπως επισημαίνει ο Βούντερλιχ, ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις δεν έχουν τη μιντιακή προβολή που θα έπρεπε να έχουν. «Η ένωση αυτή ιδρύθηκε καταρχήν αποκλειστικά από επιχειρηματίες. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που έχουν κάνει θετικές εμπειρίες με ξένους. Έχουμε καθημερινό όφελος από τη μετανάστευση και προσπαθούμε να μεταφέρουμε στους πολίτες».

Δυσκολίες κατηγοριοποίησης μελών του AfD

Η σχέση των επιχειρήσεων αυτών με πελάτες-μέλη του εθνολαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καθίσταται προβληματική. Ενώ η στάση του επιχειρηματικού κατεστημένου της πόλης απέναντι στην ακροδεξιά είναι σαφής -όταν πρόκειται για την AfD όμως το πράγμα δυσκολεύει. «Στα μάτια των επιχειρηματιών δεν ανήκουν όλα τα μέλη του AfD στο δεξιό χώρο του πολιτικού τόξου, υποστηρίζει ο Χανς-Γιόαχιμ Βούντερλιχ.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που παραμένει αδιαμφισβήτητο είναι ότι η φήμη της Σαξονίας ως τόπου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έχει πληγεί. Ορισμένοι σχολιαστές έφτασαν μάλιστα στο σημείο να διερωτηθούν εάν το ομόσπονδο κρατίδιο έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. «Ανησυχώ γι' αυτό, αλλά πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε. Η ανάγκη των επιχειρηματιών για εργατικά χέρια είναι μεγάλη. Οι εμπειρίες που έχουμε από την ενασχόλησή μας με την ενσωμάτωση ξένων είναι το πιο πειστικό επιχείρημα απέναντι σε εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει από κουταμάρα και κακία να βλάψουν τη Σαξονία».

Ζίνα Φρέντριχ/DLF/Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ