Νέα διάσταση παίρνει η συζήτηση για τα έκτροπα στην πόλη Κέμνιτς. Χρησιμοποιεί ο Χ. Ζεεχόφερ τον πρόεδρο μυστικής υπηρεσίας για να εκθέσει την καγκελάριο; Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων.Είναι το βίντεο από τα γεγονότα του Κέμνιτς γνήσιο ή είναι πλαστό; Συζήτηση γύρω από αυτό το ερώτημα ξέσπασε από εχθές στη Γερμανία μετά από συνέντευξη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν στην εφημερίδα Bild. Το αμφιλεγόμενο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει ανθρωποκυνηγητό που πιθανολογείται ότι εξαπέλυσαν ακροδεξιοί ενάντια σε αλλοδαπό την Κυριακή, πριν δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο διαδήλωσης ακροδεξιών οργανώσεων στο κέντρο της ανατολικογερμανικής πόλης Κέμνιτς.

Μιλώντας στη εφημερίδα Bild o κ. Μάασεν αμφισβήτησε την γνησιότητα του βίντεο και δήλωσε ότι υπάρχουν «σοβαροί λόγοι» πως πρόκειται για «σκόπιμη παραπληροφόρηση». Με την άποψη του διαφώνησε η, αρμόδια για τα έκτροπα στο Κέμνιτς, Γενική Εισαγγελία του κρατιδίου της Σαξονίας. Όπως δήλωσε, δεν διαθέτει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για πλαστό βίντεο και για αυτό το λόγο το αξιοποιεί ως αποδεικτικό στοιχείο στις έρευνες της για πιθανά ποινικά αδικήματα που ενδεχομένως διαπράχτηκαν.

Έδρασε κατ' εντολή Ζεεχόφερ;

Γεγονός είναι πάντως ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις αμφιβολίες του για τη γνησιότητα του βίντεο. Όπως παραδέχεται στη χθεσινή του συνέντευξη, η εκτίμηση είναι προσωρινή και ότι οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Στην κοινή γνώμη της Γερμανίας προέκυψε τώρα το ερώτημα, γιατί ο κ. Μάασεν ανακοινώνει προσωρινές ενδείξεις και δεν περιμένει το τελικό πόρισμα; Σύμφωνα με το περιοδικό Focus ο κ. Μάασεν δημοσιοποίησε τις αμφιβολίες της υπηρεσίας του κατ' εντολή του αρμόδιου, για αυτή τη μυστική υπηρεσία, υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Το περιοδικό εικάζει ότι ενδεχομένως ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας θέλησε να εκθέσει μέσω του κ. Μάασεν την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση λόγω του προσφυγικού. Επικαλούμενη το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η καγκελάριος είχε πριν ημέρες ισχυριστεί ότι στο Κέμνιτς πραγματοποιήθηκε ανθρωποκυνηγητό σε βάρος προσφύγων. Ερωτηθείς ο κ. Ζεεχόφερ γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα την καγκελάριο για τις αμφιβολίες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος ως προς τη γνησιότητα του βίντεο υποστήριξε ότι δεν τον ρώτησε κανείς από την καγκελαρία για αυτό το θέμα.

Πάντως, την όλη υπόθεση θα επιδιώξει να διαλευκάνει η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής η οποία θα συνέλθει εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι ότι εκτός από τον Χανς-Γκέοργκ Μάασεν θα προσκληθεί και ο προϊστάμενος του Χορστ Ζεεχόφερ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ