Προσπάθειες του Βρετανού πρωθυπουργού για αλλαγές, ενώ αυξάνονται οι Συντηρητικοί βουλευτές που θέλουν τον Μπόρις Τζόνσον εκτός της ηγεσίας του κόμματος.Εδώ και εβδομάδες παρατηρούμε τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον κυρίως μετά το σκάνδαλο «Partygate». Τα πιο ισχυρά βέβαια προβλέπονται να είναι αυτά από τους βουλευτές του κόμματός του, καθώς θα ξεδιαλύνουν το τοπίο και θα θέσουν το βασικό ερώτημα: Για πόσο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της ηγεσίας του κόμματος ο Τζόνσον;

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας “I”, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 100 Συντηρητικοί βουλευτές οι οποίοι είναι έτοιμοι να υπογράψουν πρόταση δυσπιστίας προς τον πρωθυπουργό. Χρειάζονται μόνο 54 επιστολές, δηλαδή το 15% των βουλευτών του κόμματος, για να ξεκλειδώσουν το επόμενο βήμα της διαδικασίας.
15 βουλευτές έχουν ήδη επιβεβαιώσει δημόσια τη μη ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ υπολογίζεται ότι σχεδόν 40 έχουν στείλει επιστολή στην ειδική Επιτροπή 1922 και στον Σερ Γκράχαμ Μπράντι. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Τζόνσον θα εγκαταλείψει τον «εμφύλιο πόλεμο» αμαχητί.

Ακόμα και αν συγκεντρωθούν οι επιστολές, η διαδικασία συνεχίζει με μία μυστική ψηφοφορία των συνολικά 360 Συντηρητικών βουλευτών όπου εκείνοι ουσιαστικά θα αποφασίσουν το μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο μαγικός αριθμός λοιπόν είναι οι 180+1, που είτε θα δώσουν 1 χρόνο ασυλία στον Μπόρις Τζόνσον, είτε θα τον οδηγήσουν στην μοίρα της προκατόχου του Τερέζα Μέι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος.
Υπάρχουν όμως ακόμα και οι σταθεροί υποστηρικτές του Τζόνσον. Ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουαρτένγκ, ζήτησε από το κόμμα να «δώσει χρόνο και χώρο» στον πρωθυπουργό ώστε να «υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης».

Κατηγορίες και κατά της Κάρι Τζόνσον

Σε αυτό το κλίμα και ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παραιτήθηκαν μαζικά τέσσερις από τους πιο στενούς συνεργάτες του στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον προσπαθεί να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να κερδίσει ξανά τους βουλευτές του, οι οποίοι με τη σειρά τους προσπαθούν να μείνουν όσο πιο «καθαροί» γίνεται από τα σκάνδαλα.

Την ίδια ώρα, πρώην στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησαν ανοιχτά την σύζυγό του Κάρι Τζόνσον, ότι «επηρεάζει υπερβολικά την πολιτική του», φωτογραφίζοντας την ανάμειξή της στην «πολυτελή» ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος, αλλά και την διοργάνωση κάποιων από τα σκανδαλώδη πάρτι εν μέσω κορωνοϊού. Η ίδια δηλώνει ότι «γίνεται στόχος των εχθρών του συζύγου της» στο πλαίσιο μιας «θηριώδους εκστρατείας λασπολογίας», ενώ σύμμαχοι του Τζόνσον κάνουν λόγω για «σεξισμό» και «μισογυνισμό».

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ