Αυξάνεται η πίεση προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, πλέον και ενδοκυβερητικά, για την αποστολή γερμανικών τεθωρακισμένων Leopard απευθείας στην Ουκρανία το δυντομότερο δυνατόν.Νέες διαστάσεις παίρνει στη Γερμανία το μείζον ζήτημα της αποστολής γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία μετά την απόφαση της Πολωνίας να αποστείλει στο ουκρανικό μέτωπο 14 Leopard.

Η πίεση προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μην θέσει εμπόδια στην Πολωνία και πολύ περισσότερο να πράξει το ίδιο αυξάνεται και μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης κυριολεκτικά καθώς περνούν οι ώρες.

«Η Γερμανία πρέπει επιτέλους να δώσει έγκριση για τις εξαγωγές τεθωρακισμένων τύπου Leopard» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γερμανικής Βουλής Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν από τους Φιλελευθέρους. Τόνισε μάλιστα μιλώντας στα μέσα του ομίλου Funke ότι «ο Γερμανός καγκελάριος θα πρέπει ουσιαστικά να ξεπεράσει τους φόβους του απέναντι στο δράμα που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία».

Χάμπεκ: Να μην σταθεί η Γερμανία εμπόδιο στην Πολωνία

Aίσθηση όμως προκάλεσε και η τοποθέτηση του αντικαγκελάριου και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ από τους Πρασίνους, ο οποίος εκτιμά ότι «η Γερμανία δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο απέναντι σε χώρες που θέλουν να στηρίξουν την Ουκρανία» σημειώνοντας ότι αυτή η αρχή «θα πρέπει να ισχύει ανεξάρτητα από της αποφάσεις που λαμβάνει η Γερμανία».

Και η Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών διά του επικεφαλής της Ρολφ Μίτσενιχ τάσσεται υπέρ της διπλωματικής οδού για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, γεγονός όμως που δεν αποκλείει την αποστολή τεθωρακισμένων. Όπως ανέφερε μάλιστα στη δημόσια συζήτηση για την αποστολή αρμάτων μάχης προς στήριξη της Ουκρανίας δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».

Πότε και από πού θα σταλούν στην Ουκρανία γερμανικά Marder;

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι διεργασίες και στο γερμανικό υπ. Άμυνας για την επιτάχυνση της παράδοσης των 40 ελαφρού τύπου Marder που υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες το Βερολίνο στο Κίεβο.

Η Γερμανίδα υπ. Άμυνας επιθεώρησε σήμερα το πρωί στρατόπεδο όπου φυλάσσονται γερμανικά Marder στο Μαρίενμπεργκ της Σαξονίας, τόνισε όμως ότι αυτά που θα αποσταλούν στην Ουκρανία δεν θα προέλθουν από το ενεργό απόθεμα της Μπούντεσβερ.

Μένει να φανεί, αν τουλάχιστον είκοσι εξ αυτών θα προέλθουν από την Ελλάδα και συγκεκριμένα αν θα είναι μέρος των Marder, που έχει υποσχεθεί εδώ και μήνες η Γερμανία στην Ελλάδα στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τις τελευταίες μέρες γερμανικά ΜΜΕ.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ