Στον αστερισμό της δύσκολης διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και με φόντο έναν έντονο κοινωνικό διάλογο για το μέλλον των μετακινήσεων ανοίγει αύριο τις πύλες του το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.Ο χαμηλός αριθμός εκθετών στη φετινή ΙΑΑ και οι σαφέστατα μικρότεροι εκθεσιακοί χώροι είναι ενδεικτικά στοιχεία για την κρίση στον κλάδο. Πάνω από 30 σημαντικές μάρκες αυτοκινήτων δεν εκπροσωπούνται φέτος καν στη Φρανκφούρτη ενώ απουσιάζουν σχεδόν όλοι οι πολυτελείς κατασκευαστές. Η Peugeot αφήνει ελεύθερο το πεδίο για τη θυγατρική της Opel ενώ οι Ιάπωνες εκπροσωπούνται από μόλις έναν κατασκευαστή, τη Honda.

Μήπως τελικά έχει αρχίσει να πνέει τα λοίσθια το κλασικό μοντέλο των εκθέσεων αυτοκινήτου; Υπάρχει περίπτωση να έχει το σαλόνι της Φρανκφούρτης την ίδια τύχη με την έκθεση υψηλής τεχνολογίας Cebit του Ανοβέρου, που έριξε πέρσι οριστικά αυλαία; Όπως σχολιάζει ο Γύργκεν Πίπερ, ειδικός σε θέματα αυτοκίνησης από την τράπεζα Metzler:

«Η έκθεση και η συμμετοχή των κατασκευαστών εν γένει πρέπει να αλλάξουν. Πιστεύω ότι υπό τη σημερινή της μορφή η έκθεση της Φρανκφούρτης οδεύει προς το τέλος της. Θα πρέπει να κάνει άνοιγμα έναντι των νέων θεμάτων. Αυτό που με ενοχλούσε πάντα, για να είμαι ειλικρινής, είναι ότι οι κατασκευαστές παρουσιάζουν όλη τη γκάμα των προϊόντων τους, τα οποία δεν θέλει απαραίτητα να δει ο επισκέπτης. Θέλεις να δεις το καινούργιο, αυτό που αλλάζει. Και εκεί θα πρέπει να επικεντρώσει η έκθεση».

«Μια αμιγής έκθεση δεν αρκεί»

Οι διοργανωτές της έκθεσης, ο Σύνδεσμος Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις προκειμένου να μην έχει την τύχη του Ντιτρόιτ. Το γνωστό σαλόνι αυτοκινήτου δίνει πραγματική μάχη επιβίωσης αφού είδε τη συντριπτική πλειονότητα των εκθετών του να του γυρίζει την πλάτη και να προτιμά την έκθεση τεχνολογίας CES του Λας Βέγκας, όπου παρουσιάζουν τα αυτοκίνητά τους ως μέρος του ψηφιακού κόσμου. Την ερχόμενη χρονιά το Ντιτρόιτ αναμένεται να καταβάλει μια τελευταία, προφανώς, προσπάθεια πριν παραδώσει τα όπλα, μεταθέτοντας την έκθεση για το καλοκαίρι προκειμένου να μην πραγματοποιείται παράλληλα με το Λας Βέγκας. Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας Μπέρνχαρντ Μάτες:

«Μια αμιγής έκθεση, δηλαδή μια έκθεση προϊόντων και τεχνολογίας δεν αρκεί σήμερα για να απαντήσει στα ερωτήματα του μέλλοντος. Διότι το αυτοκίνητο είναι μέρος της εξατομικευμένης κινητικότητας του μέλλοντος και όχι από μόνη της η εξατομικευμένη κινητικότητα. Δεν πρέπει να πηγαίνουμε πάντα με το αυτοκίνητο στην πόλη, μπορούμε να μετακινηθούμε, ενδεχομένως και καλύτερα, με το ποδήλατο, το ηλεκτρικό πατίνι και το λεωφορείο. Πρέπει να βελτιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος και αυτό ακριβώς κάνουμε».

Στο επίκεντρο η ηλεκτροκίνηση

Στο επίκεντρο και της φετινής έκθεσης βρίσκεται βέβαια η ηλεκτροκίνηση. Στη Φρανκφούρτη η Volkswagen παρουσιάζει το ID.3, ευελπιστώντας ότι το λανσάρισμά του θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής, όπως έγινε στο παρελθόν με τον Σκαραβαίο και το Golf. Όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της VW Χέρμπερτ Ντις, οι προπαραγγελίες ξεπερνούν ήδη τις 30.000.

«Εκτιμώ ότι το συνολικό πακέτο είναι πολύ ενδιαφέρον, πολύ ελκυστικό και πιστεύω ότι για πολλούς πελάτες θα είναι δύσκολο να μην επιλέξουν το ID. 3. Για όλους εκείνους που δεν κάνουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα, που δεν κάνουν 50.000-60.000 χλμ. το χρόνο, για εκείνους που δεν χρειάζονται μεγάλα αυτοκίνητα, είναι πιθανότατα το καλύτερο αυτοκίνητο».

Χένρικ Μπέμε

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ