Η Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ είναι από χθες η νέα πρόεδρος της CDU. H 55χρονη πολιτικός εξελέγη με 517 ψήφους έναντι 482 του αντιπάλου της Φρίτριχ Μερτζ. Ένα πορτραίτο της εκλεκτής της Μέρκελ.Στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Αμβούργο κατά γενική ομολογία η Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ πραγματοποίησε την πιο ενδιαφέρουσα ομιλία από τους τρεις κύριους υποψηφίους. Επαναλάμβανε πως η CDU θα πρέπει να παραμείνει «το πιο ισχυρό λαϊκό κόμμα», ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας «ισχυρής Ευρώπης».

Η Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ ενσαρκώνει την πολιτικό που είναι κοντά στη βάση του κόμματος και για αυτό είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην ιδιαίτερη πατρίδα της το Ζαάρλαντ. Είναι 34 χρόνια παντρεμένη με τον Χέλμουτ Καρενμπάουερ, ένα μηχανικό, ο οποίος εγκατέλειψε τη δική του καριέρα για να αφοσιωθεί στην ανατροπή των τριών παιδιών τους και για να στηρίξει την πολιτική της καριέρα.

Ήταν η πρώτη που δήλωσε υποψηφιότητα για την θέση της προέδρου της CDU μετά την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ για αποχώρηση από το αξίωμα. Θεωρείται η έμπιστη της Καγκελαρίου. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες και για μισό χρόνο το 1998 διετέλεσε και ομοσπονδιακή βουλευτής ωστόσο μετά και από προτροπή του τότε Πρωθυπουργού του Ζαάρλαντ επέστρεψε στο κρατίδιο. Για δώδεκα χρόνια εργάστηκε ως υπουργός σε διάφορους τομείς όπως εσωτερική πολιτική, οικογένεια, παιδεία, πολιτισμό, εργασία και το 2011 διετέλεσε Πρωθυπουργός του κρατιδίου. Ήταν η δεύτερη γυναίκα της Χριστιανικής Ένωσης που ηγούνταν ενός κρατιδίου.

Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, η «στρατηγός»

Στις αρχές του 2017, εννιά μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο. Τα βλέμματα ήταν στραμμένα τότε στον αντίπαλο της Άνγκελα Μέρκελ, τον Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς και το κόμμα έχανε συνέχεια έδαφος.

Η Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ κατάφερε τον Μάρτιο εκείνου του χρόνου να οδηγήσει σε νίκη τους Χριστιανοδημοκράτες στο κρατίδιο της με ποσοστό 40%. Μια μεγάλη νίκη όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και παγγερμανικά.

Τον Φεβρουάριο του 2018 ανέλαβε στο Βερολίνο γενικά γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Από τότε η «στρατηγός» διαμεσολάβησε πολλές φορές μεταξύ των αντίπαλων ομάδων στο κόμμα. Ο πιο σημαντικός στόχος της ήταν η παρουσίαση ενός νέου προγράμματος θέσεων του κόμματος. Θέλησε να ανανεώσει την εικόνα της CDU και να προσελκύσει και πάλι τους πιο συντηρητικούς και φιλελεύθερους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν κατά την προεδρία της Μέρκελ, η οποία έστρεψε το κόμμα σε μια πιο κεντρώα κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε μια μεγάλη περιοδεία σε 50 πόλεις μιλώντας και με τοπικούς φορείς.

Πρόσφατα μάλιστα δήλωσε πως η πολιτική της CDU θα πρέπει στο εξής να ορίζεται περισσότερο από τη βάση. Το σίγουρο πάντως είναι πως μια νέα εποχή ξεκίνησε από χθες για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και ίσως και για τη Γερμανία εάν η Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ διαδεχθεί την Μέρκελ και στην καγκελαρία .

Κρίστοφ Στρακ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ