Η πολιτική τράπουλα στην Ιταλία ανακατεύεται συνεχώς και μέχρι τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου αναμένεται σειρά εκπλήξεων. Πολλά τα σενάρια, θολό το τοπίο.Το κεντρώο κόμμα «Azione», Δράση, τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» του Ενρίκο Λέτα.

«Δεν μπορούμε να συμμαχήσουμε έμμεσα με δυνάμεις που αυτοχαρακτηρίζονται κομμουνιστικής ιδεολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Azione, Κάρλο Καλέντα. Αιτία του «διαζυγίου» αυτού, η απόφαση των «Δημοκρατικών» να προχωρήσουν σε προεκλογική συμμαχία με τους Πράσινους αλλά και με την ιταλική Αριστερά, η οποία σε πολλά θέματα έχει θέσεις εκ διαμέτρου αντίθετες από τους φιλελεύθερους του Azione.

Βάσει των νέων δεδομένων λοιπόν στα γκάλοπ για την πρόθεση ψήφου, η κεντροαριστερά και οι εναπομείναντες σύμμαχοι, συγκεντρώνουν το 27%. Η κεντροδεξιά της Λέγκα και της «Φόρτσα Ιτάλια» και η άκρα δεξιά των «Αδελφών της Ιταλίας» συνεχίζουν να είναι «φαβορί», με 43%. Τώρα, δε, προκύπτει και ένας νέος παίκτης, στην εκλογική αυτή αναμέτρηση.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Αν το «Αzione» αποφασίσει να συμμαχήσει με το μικρό, μετριοπαθές κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι θα μπορούσε να τους ψηφίσει περίπου το 10% των Ιταλών. Και να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας τρίτος πόλος, ο οποίος θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μέσα σε όλα αυτά, οι αναλυτές περιμένουν να διαπιστώσουν και τι θα αποφασίσει να κάνει το Κίνημα Πέντε Αστέρων: αν δηλαδή ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία του, θα πορευθεί αυτόνομα προς τις εκλογές ή θα κάνει μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για συμπόρευση με την κεντροαριστερά.

Όσο για τα μετεκλογικά σενάρια, ο Ματέο Σαλβίνι, από την Λέγκα, δεν κρύβει ότι θα ήθελε να γίνει και πάλι υπουργός Eσωτερικών για να ασχοληθεί βέβαια με το μεταναστευτικό. Αλλά η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι του «έβαλε πάγο» και ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν, μόνον μετά τις εκλογές. Ο Γραμματέας της Λέγκα έλαβε το μήνυμα, και έκανε πίσω.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ