Στο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο τον πρώτο λόγο έχουν κυρίως οι πολιτικές ταινίες. Η κριτική επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα σε πολύ διαφορετικές αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες.Οι πρώτες μέρες του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στην Ελβετία είχαν σίγουρα πολιτικό στίγμα. Μέχρι στιγμής τρία είναι τα φαβορί για το πολυπόθητο βραβείου της Χρυσής Λεοπάρδαλης. Και οι τρεις παντρεύουν πολιτικά μηνύματα με την τέχνη.

Από τη Γερμανία έρχεται η δραματική ταινία «Das freiwillige Jahr» ("Μια εθελοντική χρονιά") με θέμα τη σχέση ενός πατέρα με την κόρη του. Η ταινία «A Febre» ("Πυρετός"), βραζιλιάνικης, γαλλικής και γερμανικής παραγωγής, δείχνει την ιστορία ενός ιθαγενή εργάτη, ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική στην κοινωνία με αριστουργηματικό τρόπο. Πολύ καλές εντυπώσεις έχει προκαλέσει και η ιαπωνική ταινία «Yokogao» ("Ένα κορίτσι αγνοείται"), κριτική στον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας.

Για τη νέα διευθύντρια του Φεστιβάλ Λιλί Ενστέν ήταν πολύ σημαντικό οι ταινίες να είναι ελκυστικές για το κοινό, ταυτόχρονα όμως να έχουν και καλλιτεχνική βαρύτητα.

10.000 θεατές στον Ταραντίνο

Συνολικά 17 ταινίες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και τις επόμενες μέρες θα προβληθούν ενδιαφέρουσες ταινίες, κάτι που θα κάνει το έργο της κριτικής επιτροπής ακόμη πιο δύσκολο.

Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει το βράδυ της 17ης Αυγούστου.

Στην τελετή λήξης θα απονεμηθεί και το βραβείο κοινού. Εκεί το λόγο έχουν οι θεατές που κάθε βράδυ πηγαίνουν στις ανοιχτές προβολές στην πλατεία Piazza Grande. Σε αυτό το κομμάτι του Φεστιβάλ προβάλλονται μόνο ταινίες εκτός συναγωνισμού. Μέχρι στιγμής τους περισσότερους θεατές συγκέντρωσε η καινούργια ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Κάποτε στο Χόλιγουντ» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Μπραντ Πιτ. Σχεδόν 10.000 άνθρωποι ήρθαν στο Λοκάρνο για να παρακολουθήσουν την πιο φρέσκια μεγάλη παραγωγή του Χόλιγουντ.

Γερμανο-χολιγουντιανή συνεργασία

Πάντως αυτό και μόνο δεν αρκεί για να προεξοφλήσει κανείς ότι αυτή η ταινία θα είναι και η νικήτρια.

Στην ίδια κατηγορία προβάλλεται και η ταινία "7.500" του γερμανού σκηνοθέτη Πάτρικ Φόλρατ με τον ηθοποιό του Χόλιγουντ Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για μια ταινία με έντονη δράση, η οποία ταυτόχρονα όμως δίνει τροφή για σκέψη.

Πέτερ Κλάους (dpa)

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ