Τι συμβαίνει με τη γερμανική δικαιοσύνη; Σύρος πρόσφυγας καταδικάστηκε σε πολύχρονη φυλάκιση για δολοφονία Γερμανού παρά το ότι δεν βρέθηκε υλικό του DNA στο μαχαίρι της ειδεχθούς πράξης, καταγγέλλει η υπεράσπιση.Για να αντιληφθεί τις πραγματικές διαστάσεις της δικαστικής απόφασης θα πρέπει να γυρίσει κανείς ένα χρόνο πίσω, όταν στο περιθώριο γιορτής για πολίτες του Κέμνιτς, μαχαιρώθηκε ο 35χρονος γερμανός Ντάνιελ Χ. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, όμως επειδή ο φερόμενος ως δράστης ήταν Σύρος πρόσφυγας, τα ακροδεξιά, νεοναζιστικά στοιχεία και οι χούλινγκς της ανατολικογερμανικής πόλης των 240.000 κατοίκων κατέβηκαν τις επόμενες ημέρες στους δρόμους φωνάζοντας υβριστικά και ρατσιστικά συνθήματα και κάνοντας επιθέσεις εναντίον των ξένων σε βαθμό που η φήμη της πόλης ως άντρο φαιών δυνάμεων να βγει από τα γερμανικά σύνορα. Η αστυνομία μάλιστα για λόγους ασφαλείας αναγκάστηκε να δώσει εντολή να σταματήσει οριστικά η γιορτή.

Ανοικτά πολλά σημείο του κατηγορητηρίου

Ο επίλογος γράφτηκε προχθές στην αίθουσα του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου της Δρέσδης και όχι του Κέμνιτς για λόγους ασφαλείας. Μετά από 19 δικασίμους ο Σύρος Αλάα Σ. καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 9μιση χρόνων ως συνένοχος ανθρωποκτονίας και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος του γερμανού Ντάνιελ Χ. Ο συγκατηγορούμενός του δεν συνελήφθη ποτέ και μέχρι τώρα καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ο τρόπος που κινήθηκαν οι αρχές, αλλά και τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισαν για να στηρίξουν την ποινή, θεωρήθηκαν ανεπαρκή για την υπεράσπιση, η οποία τώρα θα υποβάλει έφεση. Τι ακριβώς υποστηρίζει η συνήγορος του καταδικασθέντος; «Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για τα δικαιοσύνη» υποστηρίζει η Ρικάρντα Λανγκ. «Η ποινή ήταν προαποφασισμένη. Αν η δίκη γίνονταν σε άλλη πόλη και σε άλλο ομόσπονδο κρατίδιο το δικαστήριο δεν θα έβγαζε σε καμιά περίπτωση αυτήν την απόφαση».

Αλλά πού εδράζει τις κατηγορίες της; Από το γεγονός ότι πολλά σημεία του κατηγορητηρίου έμειναν ανοιχτά. Δεν βρέθηκαν στοιχεία DNA του καταδικασθέντος στο μαχαίρι του εγκλήματος ή στα ρούχα του Ντάνιελ Χ. ή κάποια αμυχή ή που να επιβεβαιώνουν τη εμπλοκή του στο έγκλημα. Ο μόνος μάρτυς κατηγορίας, που ισχυρίστηκε ότι μπόρεσε να διακρίνει τον Σύρο, βράδυ και από απόσταση 50 μέτρων, να βρίσκεται πίσω στον Ντάνιελ Χ., έπεσε σε αντιφάσεις. Όλα δκατατείνουν στο ότι ο Σύρος βρέθηκε τυχαία στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή.

Ανοιχτά πολλά ερωτήματα του κατηγορητηρίου

Για όλους αυτούς τους λόγους η υπεράσπιση καταλογίζει στους δικαστές ήταν προκατειλημμένοι, ότι επηρεάστηκαν από τις πολιτικές συνθήκες στο Κέμνιτς. Μερίδα σχολιαστών μάλιστα υποστηρίζει ότι λόγω της χειραγώγησης του θανάτου του Ντάνιελ Χ. από ακροδεξιές ομάδες η απόφαση ελήφθη με γνώμονα να καθησυχάσει τα οξυμένα πνεύματα και να συγκρατήσει τον όχλο νεοναζιστών και λοιπών φαιών στοιχείων από ξέσπασμα νέων διαδηώσεων, παρουσιάζοντάς τους τον ένοχο. Πάντως ο εισαγγελέας Στέφαν Μπούτσκις, που ζήτησε ποινή φυλάκισης δέκα χρόνων, αισθάνεται δικαιωμένος. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κανείς δεν μου άσκησε πιέσεις από κάποια ανώτερη αρχή σε καμιά χρονική φάση» δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Αλλά οι απορίες παραμένουν, υποστηρίζει το Spiegel.

Τι να σημαίνει άραγε, όταν δικαστές και ένορκοι μετακινούνται ως προς τα πιστεύω τους υπερβολικά προς τα δεξιά; Ή όταν δικαστές φοβούνται ότι θα προκαλέσουν την λαϊκή οργή εναντίον τους, εάν βγάλουν μια «λανθασμένη» απόφαση; Κι αν υποθετικά, αθωώνονταν ο Σύρος πρόσφυγας, τι άραγε θα γίνονταν; Θα πυρπολούσε ο ακροδεξιός όχλος το δικαστήριο; Η υπόθεση θα πάρει την πορεία της προς το εφετείο. Μέχρι τότε ένας νέος άνθρωπος θα μείνει στη φυλακή, ίσως και για χρόνια. Μια μαύρη ημέρα για τη γερμανική δικαιοσύνη, αποφαίνεται το γερμανικό περιοδικό

Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa , taz, Spiegel

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ