Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν αναμένεται συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης στο Eurogroup της Μάλτας. «Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις το Εurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα δεν αναμένεται να φτάσει σε τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εκτίμησε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα πρέπει μέχρι το Εurogroup να υπάρξει περαιτέρω προσέγγιση ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα, ωστόσο απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ή να αναφερθεί σε ημερομηνία ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται είπε ότι οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, που επισκιάζουν τις συζητήσεις. Θέματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και στις συντάξεις χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν κάνει καλό στην οικονομία η καθυστέρηση»

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση δεν κάνει καλό στην οικονομία γιατί κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών. Υπογράμμισε μάλιστα ότι εάν συνεχιστεί τότε θα γίνει και επανεξέταση των προβλέψεων σε σχέση με τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης φέτος.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναμενόμενη για σήμερα επίσκεψη του κ. Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις συζητήσεις. Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις γιατί θα πρέπει να κλείσουν όλα τα ζητήματα της αξιολόγησης, ενώ στα δημοσιονομικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά προσέθεσε και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, επισημαίνοντας ότι ούτε αυτό έχει κλείσει.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ