Μέλη Κοινοβουλίων και Γερουσιαστές ελληνικής καταγωγής από όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν στον «Πολιτιστικό Περίπατο στα βήματα του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου» που διοργανώνει προς τιμή τους το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Α.Π.Θ., από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013.

Τα μέλη της “Παγκόσμιας Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού», Πα.Δ.Ε.Ε. («World Hellenic Inter-parliamentary Association, W.H.I.A) έχουν στόχο την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών προέλευσής τους, την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο επαναπατρισμός των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και η υποστήριξη του Ελληνισμού της Διασποράς.

Στόχος της πρωτοβουλίας του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» Α.Π.Θ. είναι να ενημερωθούν τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. για τους στόχους του του Κέντρου, που είναι η διεπιστημονική μελέτη, αλλά και η προβολή του Αριστοτελικού έργου διεθνώς, και να διερευνηθούν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλουν τα Μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. στην προβολή, σε παγκόσμιο επίπεδο του έργου και των σκοπών του  του ΔΙ.Κ.Α.Μ.

Το πρόγραμμα του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» για τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. περιλαμβάνει επίσκεψη στη Νάουσα-Μίεζα, στον τόπο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, (Αιγές, πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας), στο Μουσείο των τάφων των Μακεδόνων βασιλέων, στoν αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων, γενέτειρας του Αριστοτέλη, καθώς και περίπλου του Αγίου Όρους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Νάουσα, το Σάββατο 6 Ιουλίου (9:30-12:00), στο Πολιτιστικό Κέντροaristotelis1(αρχαία Μίεζα-Νάουσα), θα γίνει επίσημη υποδοχή των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε. από τον Δήμαρχο Νάουσας Αναστάσιο Καραμπατζό, τον Αντιπρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Παντή και από τα Μέλη του Δ.Σ. του ΔΙ.Κ.Α.Μ. και την Πρόεδρο, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, η οποία θα κάνει την κεντρική ομιλία με θέμα: «Αριστοτέλης, ο οικουμενικός φιλόσοφος». Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ, «Νυμφαίο της Μίεζας. Ο κήπος του Αριστοτέλη» του Ισπανού Ελληνιστή Pedro Olalla. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στα αρχαία Στάγειρα, τους προσκεκλημένους θα υποδεχθεί επίσημα, στην Ολυμπιάδα, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργου. Ο “Πολιτιστικός Περίπατος” θα ολοκληρωθεί με τον Περίπλου του Αγίου Όρους .

Τέλος, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., θα γίνει η επίσημη υποδοχή των Μελών της Πα.Δ.Ε.Ε. από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο και τα μέλη της Συγκλήτου. Θα ακολουθήσει συζήτηση, με θέμα: «Η καθολικότητα της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Σημασία της στην Εποχή μας».
 

«ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ», ΑΠΘ

Το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) ιδρύθηκε στις 6 Ιουλίου του του 2011 με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Πρόκειται για μία πράξη αναγνώρισης του στενού δεσμού που συνδέει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο, καθώς, βέβαια, και της σημασίας του έργου του, τόσο όσον αφορά την αδιάλειπτη επίδραση που άσκησε στην ανθρώπινη διανόηση για ένα διάστημα 2.500 χρόνων, όσο και για το εκπληκτικό εύρος θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε ο Σταγειρίτης, ώστε δικαίως να αποκαλείται «ο κορυφαίος πανεπιστήμων φιλόσοφος».
Στόχος του Κέντρου είναι η δι-επιστημονικού χαρακτήρα μελέτη και προβολή σε διεθνή κλίμακα του Αριστοτελικού έργου, σε πεδία που καλύπτουν, όχι μόνον τους παραδοσιακούς κλάδους της φιλοσοφίας, αλλά και τομείς που σχετίζονται με ένα πλήθος επιστημονικών πεδίων, όπως αυτά των Ανθρωπιστικών Σπουδών, της Βιολογίας, Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών, Νομικών/Πολιτικών Επιστημών, των Επιστημών Υγείας και των Τεχνολογικών Επιστημών. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και τον καινοτόμο χαρακτήρα του Κέντρου, καθιστώντας το μοναδικό στο είδος του σε διεθνές επίπεδο.
Φιλοδοξία του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» είναι να καταστεί πόλος έλξης και σημείο αναφοράς για όλους τους Αριστοτελιστές παγκοσμίως καθώς και για τους σπουδαστές της Αριστοτελικής φιλοσοφίας που θα ενδιαφέρονται να μελετήσουν κάθε πτυχή της Αριστοτελικής σκέψης. Και αυτό διότι διαθέτει το μοναδικό προνόμιο να λειτουργεί όχι μόνον στη χώρα που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, αλλά ειδικότερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Στάγειρα, γενέτειρα του Μακεδόνα φιλοσόφου, και από τη Μίεζα, τόπο διδασκαλίας του, με μαθητή του τον Αλέξανδρο.
Κυρίως όμως, διότι ο Αριστοτέλης, είναι ο οικουμενικός φιλόσοφος, το έργο του οποίου έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στον Ελληνιστικό κόσμο, στη Βυζαντινή λόγια παράδοση, στον Αραβικό κόσμο, και στη Μεσαιωνική διανόηση της Ευρώπης. Η επίδρασή του, άλλωστε, συνεχίζει να δίνει το παρόν στο πνευματικό γίγνεσθαι του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού. Πρόκειται, κατά συνέπεια, για ένα έργο το οποίο αξίζει να μελετήσουμε προκειμένου να αναδείξουμε την οικουμενικότητα, τη διαχρονικότητα και την επικαιρότητά του. Η προγέγγιση αυτή πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγήσει στην εμβάθυνση και κατανόηση εννοιών, ιδεών και προβλημάτων του σύγχρονου πολιτισμού σε οικουμενική κλίμακα και βεβαίως στην ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα κληρονομιά όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Ιδιαίτερα σήμερα, στις δυσχερείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την χώρα μας, τέτοιου είδους εγχειρήματα προβάλλουν ως ο μοναδικός, ίσως, φάρος που διαθέτει η πατρίδα μας για να στείλει κάποιο φως κυρίως προς τους νέους μας, αλλά και προς όλον τον κόσμο ότι υπάρχει και αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα του πνεύματος και το πολιτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ