Νέος επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος εξελέγη ο Κίερ Στάρμερ. Αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές εκκρεμότητες που άφησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.Ο Στάρμερ, πρώην γενικός εισαγγελέας επί της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν και επί πέντε χρόνια σκιώδης Υπουργός Brexit υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, εξελέγη με 56% των ψήφων από τον πρώτο κιόλας γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας. Για την επίτευξη του κεντρικού στόχου του να ενώσει το κόμμα της αντιπολίτευσης απαιτούνται δύο βασικές κινήσεις: να εξουδετερώσει την ακροαριστερή φράξια που καθόρισε τις κινήσεις και επιλογές του προηγούμενου ηγέτη και να επαναπατρίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες παραδοσιακούς ψηφοφόρους, κυρίως στην Βόρεια Αγγλία, που ψήφισαν υπέρ του Συντηρητικού Κόμματος.

Στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2019 οι Εργατικοί υπέστησαν πανωλεθρία. Έχασαν το 1/3 των ψηφοφόρων τους που μεταπήδησαν στο στρατόπεδο των Συντηρητικών. Μια ολέθρια ήττα, της οποίας αποκλειστικός υπαίτιος είναι ο αποχωρήσας Τζέρεμι Κόρμπιν. Στα πέντε χρόνια της προεδρίας του άφησε ελεύθερους τους ακροαριστερούς τροτσκιστές, που μπήκαν στο Κόμμα από την «πίσω πόρτα», να διαμορφώσουν τη στελέχωση και τον χαρακτήρα του κόμματος.

Σε αναζήτηση συμμαχιών ο νέος ηγέτης

Η μάχη κατά της κορμπινικής αριστεράς δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Θα απαιτήσει εσωκομματικές συμμαχίες και δυνατό χαρακτήρα, προσόν που διαθέτει ο 57χρονος Στάρμερ από την μακρά του θητεία ως γενικός εισαγγελέας.

Παράλληλα, ο νέος ηγέτης θα πρέπει να χειριστεί την κρίση του κορονοϊού πολύ προσεκτικά, ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση του συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον εφαρμόζει πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες των Εργατικών. Εν κατακλείδι, από την προεδρική του θητεία θα κριθεί αν ο Κίερ Στάρμερ είναι αυτό που αναμένουν οι νυν και τέως ψηφοφόροι των Εργατικών.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ