Στιγμιότυπο από την απονομή πλακέτας στον συνεργάτη μας δημοσιογράφο Γιάννη Δελόγλου, αριστερά: Ο ΓΓ του Συλλόγου Λάζαρος Καλτσίδης.

Είκοσι χρόνια στα μονοπάτια του Πολιτισμού.

Γιάννης Δελόγλου

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου.

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ. Το πάθος για τη διατήρηση των Ποντιακών χορών ήταν το κίνητρο που οδήγησε τους περισσότερους Έλληνες Ποντιακής καταγωγής στη Γερμανία να ιδρύσουν συλλόγους. Είναι ένα συμπέρασμα που βγαίνει από τα ήδη υπάρχοντα σωματεία, που διατηρούν χορευτικά συγκροτήματα ενώ αντίθετα όσα από τα άλλα δεν είχαν δυναμικό παιδιών διέλυσαν. Αυτό βέβαια είναι ένα μεγάλο λάθος, που δυστυχώς ακολούθησαν πολλοί παράγοντες γιατί ένας εκπολιτιστικός σύλλογος έχει και άλλους τομείς που πρέπει να διατηρήσει. Αυτό βέβαια έγινε αντιληπτό και τώρα όλοι οι σύλλογοι υπηρετούν όλους τους πολιτιστικούς τομείς.

Μία χούφτα Έλληνες της Στουτγάρδης ίδρυσαν το δικό τους σύλλογο, την Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και περιχώρων «Η ΡΩΜΑΝΙΑ» πριν είκοσι χρόνια στην σκιά ενός άλλου Ποντιακού συλλόγου της γερμανικής Μεγαλουπόλεως την «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ» και έκτοτε αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα. Μέσα από μια ζωντανή παρουσία κατόρθωσε να αυξήσει τα μέλη του και να πολλαπλασιάσει τα χορευτικά του συγκροτήματα, που αποτελούν πλέον τον κορμό του συλλόγου. Αλλά οι πρωτεργάτες αυτής της όμορφης παρέας, που έγινε χείμαρρος μέσα στις τάξεις των Ελλήνων της Στουτγάρδης, με γοργούς ρυθμούς άνοιξαν τα φτερά τους σε ό,τι έχει σχέση με το Ποντιακό στοιχείο. Ποντιακή παραδοσιακή κουζίνα, σεμινάρια ιστορίας, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, χοροδιδασκαλία, σχολή εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, όπως λύρα, φλογέρα, τουλούμι, νταούλι. Κάνουν ένα άνοιγμα στον αθλητισμό ιδρύοντας ποδοσφαιρική ομάδα στους κόλπους του συλλόγου και βέβαια διοργανώνουν ομιλίες την ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχει την ατυχία όμως να μην συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων Ευρώπης κι αυτό διότι βάσει του κανονισμού της Ομοσπονδίας γίνεται δεκτός ως μέλος δεύτερος σύλλογος από την ίδια πόλη παρά το γεγονός ότι στη Στουτγάρδη κατοικούν περισσότεροι από 17.000 Έλληνες. Βέβαια τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου συμμετέχουν σε πολλές εκδηλώσεις που προσκαλούνται τόσο από ελληνικούς όσο και από γερμανικούς φορείς. Η παρουσία δε σε άλλες χώρες της Ευρώπης δίνει την εικόνα της δραστηριότητας αυτού του υπέροχου συνόλου που κρατά πολύ ψηλά το λάβαρο του μαρτυρικού Πόντου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις

H θεατρική ομάδα του Ποντιακού συλλόγου „LAKOMATOS XALKIDIKHS“ με τα μέλη του συλλόγου στο τελος της παράστασης.Στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου μέσα στην τεράστια αίθουσα του Stadthalle Gerlingen, οι εκατοντάδες των παραβρισκόμενων γεύτηκαν ποντιακά εδέσματα που ετοίμασε η γυναικεία ομάδα του συλλόγου, οι νεαρές Ποντιοπούλες πρόσφεραν τσίπουρα και εικόνες της Παναγίας Σουμελά και τα χορευτικά συγκροτήματα χορούς του Πόντου.

Τα εικοσάχρονα του συλλόγου γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα με πολύ ενθουσιασμό αλλά και υπόσχεση για ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό μέλλον. Ήταν ένα τριήμερο που σκόρπισε το άρωμα της νεολαίας του συλλόγου, ένα τριήμερο θαυμασμού για ό,τι έκαναν όσοι πέρασαν από το ΔΣ όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ένα τριήμερο εξεταστικό πολιτιστικό κέντρο με άριστη βαθμολογία, ήταν μία σιωπηρή απάντηση στους βασιλιάδες της μιας νύχτας. Κοντά σ’ αυτά τα Ποντιόπουλα της Στουτγάρδης ό αγέρωχος στρατηλάτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Λάζος Τερζάς, ένα πλήθος αξιόλογων καλλιτεχνών αλλά και το Ποντιακό θέατρο του συλλόγου Λακκώματος Χαλκιδικής όπως και το θαυμάσιο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» Κορινού Πιερίας. Με ένα Ποντιακό ξεφάντωμα την Παρασκευή στην αίθουσα TSV Münster μπήκε ο ρυθμός των εκδηλώσεων στο δρόμο που χάραξε η διοίκηση του συλλόγου. Οι καλλιτέχνες Μπάμπης Κεμανετσίδης (κλαρίνο και λύρα), Γιάννης Πολυχρόνισης (νταούλι), Στέργιος Ζιμπιλιάδης (τραγούδι), Γιώργος Ανδρονικίδης (λύρα) και Κρίστιαν Γιαλαμάς (γκαβά και τουλούμι) έδωσαν με τις νότες τους φτερά στα πόδια των χορευτών.

Ο Γενικός γραμματέας του συλλόγου κ. Λάζαρος Καλτσίδης αφού καλωσόρισε το κοινό κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ανδρονικίδη που τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεκαετίες τώρα πορευόμαστε σεβόμενοι τις παραδόσεις, τα ιερά ήθη και έθιμα με τα οποία οι πρόγονοί μας μεγάλωσαν και γαλούχησαν γενιές και γενιές. Ποτέ δεν θεωρήσαμε και δεν αντιμετωπίσαμε αυτή την παράδοση ως μουσιακό είδος. Αντίθετα, την βιώνουμε ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, σαν ζωντανό κύτταρο του σύγχρονου πολιτισμού.»

Η Βικτωρία Γιώτα στο χαιρετισμό της εκ μέρους της οργανωμένης νεολαίας μεταξύ άλλων είπε: «Κι εμείς σήμερα ως απόγονοι των Τραντελλήνων του Πόντου ακολουθώντας το χρέος τιμής στη Μνήμη όλων εκείνων που έμειναν εκεί και πότισαν με το αίμα τους τα αγιασμένα χώματα των αλησμόνητων πατρίδων, αλλά και σε όλους εκείνους που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς και έγιναν προζύμι της προκοπής στην καινούργια πατρίδα, κρατάμε άσβεστη τη φλόγα στο καντήλι της Μνήμης, διατηρώντας αναλλοίωτες τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των προγόνων μας.»

Στη συνέχεια ο τελετάρχης της βραδιάς διακεκριμένος ηθοποιός Λάζος Τερζάς με ύμνους της αρχαίας εποχής στην χιλιοτραγουδισμένη γη του Πόντου, της πατρίδας των αγίων και λίκνο του Χριστιανισμού, παρουσίασε το πλούσιο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας. Ένα πρόγραμμα με τους καλλιτέχνες Γιάννη Κουρτίδη (τραγούδι), Στέργιο Τσιμπιλιάδη (τραγούδι), Κυριάκο Τριανταφυλλίδη (τραγούδι), Δημήτρη Παπαδόπουλο (λύρα), Γιάννη Πολυχρονίδη (νταούλι), Γιώργο Ανδρονικίδη (λύρα) και Κρίστιαν Γιαλαμάς (γαβάλ και τουλούμι).

Χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου που απέσπασαν κολακευτικά σχόλια από το κοινό όπως και από του «Εύξεινου Πόντου» Κορινού Πιερίας, που παρουσίασε ο πρόεδρός του Λάμπης Ελευθεριάδης. Χόρεψαν και συνεόρτασαν και οι εκατοντάδα των Ελλήνων της Στουτγάρδης και της ευρύτερης περιοχής που έζησαν ένα χαρούμενο και φιλόξενο βράδυ.

Στιγμιότυπο από την απονομή πλακέτας στον συνεργάτη μας δημοσιογράφο Γιάννη Δελόγλου, αριστερά: Ο ΓΓ του Συλλόγου Λάζαρος Καλτσίδης.

Το Κυριακάτικο πρόγραμμα χαλάρωσης και περισυλλογής πέρα από την ξενάγηση των φιλοξενούμενων είχε και ένα υπέροχο απογευματινό πρόγραμμα με τη θεατρική παράσταση «Διογένης ο Κυνικός» από το σύλλογο Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής.

Ο ΓΓ του συλλόγου Λάζαρος Καλτσίδης αφού χαιρέτισε το ακροατήριο, των Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Στουτγάρδη Δημήτρη Ξενιτέλλη, τον επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου Παύλο Σαρόγλου προέβη σε τιμητικές διακρίσεις του συλλόγου «ΡΩΜΑΝΙΑ». Τιμήθηκε ο Γ Πρόξενος για την πρόσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα, ο πρόεδρος Σ.ΠΟ.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας-Θεσσαλίας και πρωταγωνιστής της θεατρικής ομάδας Λακκώματος Λεωνίδας Σαρβανίδης, ο πρόεδρος του «Ευξείνιου Πόντου» Κορινού Πιερίας Λάμπης Ελευθεριάδης, ο εκπρόσωπος του Ποντιακού συλλόγου της Κω Τάσος Ευθυμιάδης, ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Δελόγλου και Γιώργος Πεταλίδης.

Ο συνεργάτης μας κ. Γιάννης Δελόγλου, αφού ευχαρίστησε το ΔΣ του συλλόγου για την τιμητική διάκριση με αναμνηστική πλακέτα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν περνάς Συμπληγάδες και κλείνεις τα αυτιά σου στις Σειρήνες κοιτώντας με καθαρό βλέμμα μπροστά, τότε κερδίζεις την επιτυχία και τη δικαίωση. Η «ΡΩΜΑΝΙΑ» έτσι πορεύτηκε και πέτυχε. Εύχομαι και άλλες επιτυχίες.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ