Με στόχο να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη ενός βουλευτή του CHP, ο αρχηγός του κόμματος Κεμάλ Κιλιντζάρογλου ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας διανύοντας 430 χλ. από την Άγκυρα μέχρι τις φυλακές Μαλτέπε της Κων/πολης.Πρόκειται για μια πορεία διαμαρτυρίας. Ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος στην Τουρκία, ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα πορεία υπέρ της δικαιοσύνης από την Άγκυρα μέχρι τις φυλακές Μαλτέπε της Πόλης, όπου κρατείται ο Ενίς Μπερμπέρογλου, ο πρώτος βουλευτής του CHP που συνελήφθη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016. Ο Μπερμπέρογλου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών επειδή λέγεται ότι διοχέτευσε στην εφημερίδα Cumhuriyet βίντεο που δείχνει πώς ο τουρκικός στρατός μεταφέρει όπλα στην Συρία.

Κάθε μέρα ο Κιλιντζάρογλου διανύει απόσταση περίπου 20 χλμ. Σε ένα από τα μικρά του διαλείμματα μίλησε στην DW για τους στόχους της πορείας:

«Είχα την ιδέα εδώ και καιρό. Όταν όμως συνελήφθη ο Μπερμπέρογλου είπα στους συντρόφους ότι έφρασε η ώρα για μια πορεία υπέρ της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη είναι η βάση κάθε θρησκείας αλλά και του ίδιου δικαίου». Για το λόγο αυτό αποφάσισε να κρατά ένα πλακάτ με τη λέξη «Adalet» που σημαίνει δικαιοσύνη.

Στο δρόμο μαζί με υποστηρικτές του

Στην πορεία, ο Κιλιντζάρογλου έχει στο πλευρό του πολλούς συνοδοιπόρους που τάσσονται υπέρ της δικαιοσύνης και της ελευθερίας στην Τουρκία. Ανάμεσά τους είναι και ο ιδρυτής του συντηρητικού κόμματος HAS: ο γιατρός Τζιχαγκίρ Ισλάμ απελύθη με διάταγμα από δημόσιος υπάλληλος επειδή συνυπόγραψε αίτημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης.

Όσοι συμμετέχουν στην πορεία έχουν τη στήριξη του κόσμου, ο οποίος τους επευφημεί και τους εφοδιάζει με τα απαραίτητα. Ο Κ. Κιλιντζάρογλου δηλώνει ενθουσιασμένος με την αντίδραση του κόσμου: «Επικρατεί ένα κλίμα φόβου στην τουρκική κοινωνία. Αρχικά ήθελα να πραγματοποιήσω την πορεία μόνος για να μην εκθέσω άλλους σε κίνδυνο. Όμως η στήριξη του κόσμου είναι εντυπωσιακή».

Η πορεία διαμαρτυρίας ενοχλεί τον πρόεδρο αγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε την αντιπολίτευση: «Μην παραξενευτείτε αν κάποια μέρα οι δικαστικές αρχές σας χτυπήσουν την πόρτα». Όμως ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου είναι πεπεισμένος ότι κάνει αυτό που πρέπει και δηλώνει ότι «απλά ασκεί ένα δικαίωμά του. Αν κάποιος πιστεύει ότι μας κάνει χάρη που μας παρέχει αυτό το δικαίωμα τότε είναι δικτάτορας».

Ασλί Ισίκ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ