O πορτογαλικός συνεταιρισμός Coopérnico κατασκευάζει μικρές ηλιακές μονάδες παραγωγής ενέργειας για νηπιαγωγεία και σχολεία, καθιστώντας τα ιδρύματα ενεργειακά ανεξάρτητα.«Όχι μόνο μειώσαμε ριζικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά κερδίζουμε επίσης περίπου 5.000 ευρώ ετησίως από την ενέργεια που διοχετεύουμε στο δημόσιο δίκτυο», λέει ενθουσιασμένος ο Λουίς Μπεσίγκο από την οργάνωση παροχής βοήθειας APPACDM, η οποία φροντίζει άτομα με ειδικές ανάγκες παράλληλα με τη λειτουργία παιδικών σταθμών στην ευρύτερη περιοχή της Λισαβόνας. «Όταν ο συνεταιρισμός Coopérnico μας πρόσφερε την ευκαιρία να παράγουμε τη δική μας ηλεκτρική ενέργεια, συμφωνήσαμε αμέσως. Έτσι, τοποθετήθηκαν ηλιακά πάνελ στα κτήρια, τα οποία τώρα τροφοδοτούν έξι από τις εγκαταστάσεις του οργανισμού με ενέργεια – τουλάχιστον όσο υπάρχει ηλιοφάνεια», αναφέρει.

Το πλεόνασμα διοχετεύεται στη δημόσια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερές τιμές. Το κόστος των μικρών σταθμών παραγωγής ενέργειας στις στέγες των κτηρίων καλύφθηκε από τον ίδιο τον ενεργειακό συνεταιρισμό, ο οποίος λαμβάνει αποζημίωση από την οργάνωση παροχής βοήθειας. Και το σημαντικότερο: Και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με τη συμφωνία.

«Ο συνεταιρισμός μας ιδρύθηκε το 2013», λέει ο Ρουί Πουλίντο Βαλέντε, ένας από τους διευθυντές του Coopérnico. «Το κύριο μέλημά μας ήταν να αλλάξουμε τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παραγωγή ενέργειας».

Κατ’ αρχήν τα μέλη του συνεταιρισμού ήθελαν να παράγουν βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Και κατά δεύτερον, να μην λειτουργεί με βάση ένα μόνο κέντρο παραγωγής: να δημιουργηθούν δηλαδή πολλές μικρές μονάδες παραγωγής, αντί για μεγάλα ηλιακά πάρκα, τα οποία συχνά χτίζονται σε εύφορη γη που με τη σειρά της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για την παραγωγή τροφίμων.

«Τώρα διαθέτουμε συνολικά 33 εργοστάσια σε όλη την Πορτογαλία», λέει ο Βαλέντε χαρούμενος. «Και τα επόμενα χρόνια, φυσικά, θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα».

Ηλιακά συστήματα για κοινωνικά ιδρύματα

Εκκλησιαστικά κοινοτικά κέντρα και σχολεία στο Algarve, συνεταιρισμοί αμπελουργών ή δημοτικά συμβούλια στην κεντρική Πορτογαλία και – το πιο πρόσφατο έργο – ένα οίκημα για άτομα με ειδικές ανάγκες στη βόρεια Πορτογαλία έχουν πλέον υπογράψει συμβάσεις με τον Coopérnico και παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια.

Το ενδιαφέρον για τη συνεταιριστική παραγωγή ενέργειας είναι μεγάλο και στο εγγύς μέλλον πρόκειται να προστεθούν τέσσερα με πέντε ακόμη έργα – γεγονός που προκαλεί φυσικά στα μέλη του συνεταιρισμού μεγάλη ικανοποίηση. «Όταν προκηρύσσουμε χρηματοδότηση, οι μετοχές πωλούνται σε χρόνο μηδέν», αναφέρει ο Βαλέντε. Συχνά, ακόμη και τα μέλη του ίδιου του συνεταιρισμού παραπονιούνται ότι δεν πρόλαβαν να επενδύσουν.

Kαι κάπως έτσι o συνεταιρισμός Coopérnico αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να συμβάλλει σημαντικά, αν και ακόμη σε μικρό βαθμό, στην ενεργειακή μετάβαση στην Πορτογαλία, η οποία βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να κατασκευαστούν τόσοι πολλοί μικροί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε ο συνεταιρισμός να είναι σε θέση να συμμετέχει στην πορτογαλική αγορά ως ανεξάρτητος πάροχος ηλιακής ενέργειας.

Γιόχεν Φάγκετ

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ