H παγκόσμια πρωταθλήτρια στην παραγωγή φελλού Πορτογαλία φιλοδοξεί να γίνει και ο μεγαλύτερος ευρωπαίος παραγωγός smartphone. Πώς; Μα φυσικά με κινητά επίσης από φελλό…Το όραμα του Τίτο Καρντόζο, επικεφαλής της ΙΚΙ Mobile, είναι να κατασκευάζει ευρωπαϊκά κινητά υψηλής τεχνολογίας και δη οικολογικά. Στην πόλη Κορουσέ της πορτογαλικής επαρχίας η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως η «παγκόσμια πρωτεύουσα του φελλού», κατασκευάστηκε το πρώτο εργοστάσιο κινητών τηλεφώνων της ιβηρικής χερσονήσου. Το κορυφαίο μοντέλο της εταιρίας κατασκευάζεται από οικολογικό φελλό. Το 2018 ο Καρντόζο φιλοδοξεί να πουλήσει συνολικά 400.000 «ευρωπαϊκά κινητά», όπως λέει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φελλός είναι ένα εξαιρετικό προϊόν αφού προστατεύει τη μπαταρία και τους επεξεργαστές από τις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίας, προστατεύει τους χρήστες από την ακτινοβολία και παρά ταύτα δεν εμποδίζει την ασύρματη φόρτιση της συσκευής. Ο φελλός είναι ως γνωστόν ένα απολύτως φυσικό και ανανεώσιμο οικολογικό υλικό. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μάρκετινγκ του προϊόντος. Εξίσου αν όχι σημαντικότερο κριτήριο όμως και η τιμή του που κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 300 ευρώ.

Κινητά «Made in Portugal» λοιπόν στην «πρωτεύουσα του φελλού» Κορουσέ και στην παγκόσμια πρωταθλήτρια φελλού Πορτογαλία.

Εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας

Στο νέο εργοστάσιο εργάζονται σήμερα 35 άτομα ενώ σύντομα ο αριθμός τους θα φτάσει τους 100. Παράλληλα θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 έμμεσες θέσεις εργασίας, μια ιδιαίτερα θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για την αδύναμη οικονομικά περιοχή που παραδοσιακά είχε μόνον αγροτική παραγωγή.

Μέχρι πρότινος η ΙΚΙ Mobile κατασκεύαζε τα κινητά της στην Κίνα και τα πουλούσε κυρίως στην Αφρική και το Ανατολικό Τιμόρ. «Τελευταία γίνονταν όμως όλο και πιο σαφές ότι χρειαζόμαστε δικές μας μονάδες παραγωγής», λέει ο υπερδραστήριος 40χρονος Καρντόζο. Αυτές η μονάδες θα πρέπει να είναι στην Ευρώπη, στην Πορτογαλία, διότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι πιο δημοφιλή και ποιοτικά καλύτερα από τα ασιατικά, όπως λέει.

«Ευρωπαϊκά» κινητά

Γι΄ αυτό και στόχος είναι τα κινητά από φελλό να είναι όσο το δυνατόν πιο «ευρωπαϊκά», σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας. «Ο κανόνας μας είναι απλός: προσπαθούμε καταρχήν να αγοράζουμε τα υλικά στην Ευρώπη. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε κοιτάμε να αγοράσουμε όσο πιο κοντά στην Ευρώπη γίνεται». Από την Ασία προέρχονται πλέον μόνον οι επεξεργαστές και οι μπαταρίες. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα δεν είναι μόνον ευρωπαϊκά, αλλά ει δυνατόν, και οικολογικά. «Συνεργαζόμαστε με ένα Πανεπιστήμιο γιατί θέλουμε να αντικαταστήσουμε ακόμη και το πλαστικό κάτω από την θήκη από φελλό με βιοδιασπώμενο υλικό».

Παράλληλα με τα smartphone η ΙΚΙ Mobile θέλει να διευρύνει και την παραγωγή των απλών και οικονομικών συσκευών με τις οποίες εξυπηρετείται κυρίως η αφρικανική αγορά. Γι΄ αυτό το σκοπό κατασκευάζεται δεύτερο εργοστάσιο στην Αγκόλα όπου θα γίνεται η συναρμολόγηση των προκατασκευασμένων στην Πορτογαλία εξαρτημάτων. Τα κινητά από φελλό όμως θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Πορτογαλία.

Γιόχεν Φάγκετ (DW Λισαβόνα) / Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ