Πρόθυμος για διάλογο με τη Μαδρίτη υπό διεθνή διαμεσολάβηση εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Κάρλες Πουτζντεμόν. «Προτείνουμε ανεξαρτησία, όμως είμαστε πρόθυμοι να αναθεωρήσουμε».Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε έκκληση στη Μαδρίτη για διάλογο με διεθνή διαμεσολάβηση. Μια μέρα μετά την απελευθέρωση του από φυλακές της πόλης Νοϊμίνστερ στη Βόρεια Γερμανία, όπου κρατούνταν τις τελευταίες δέκα ημέρες, εμφανίστηκε πρόθυμος για διαπραγματεύσεις με την ισπανική κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «η ανεξαρτησία δεν είναι η μοναδική λύση. Είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε». Και πρόσθεσε ότι «θέλουμε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Όποιος όμως προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου πρέπει να είναι πρόθυμος να αναθεωρήσει τις απόψεις του. Λέγαμε πάντα ότι από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε. Προτείνουμε την ανεξαρτησία, είμαστε όμως πρόθυμοι να αναθεωρήσουμε».

Στην σύντομη ομιλία του, πριν απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Κάρλες Πουτζντεμόν αναφέρθηκε στους κρατούμενους καταλανούς βουλευτές και τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης στην Βαρκελώνη, ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου με την Μαδρίτη, έτσι ώστε να βρεθεί διέξοδος στην «πολιτική», όπως την χαρακτήρισε, κρίση. Παράλληλα ο έκπτωτος πρόεδρος κατηγόρησε ωστόσο την ισπανική κυβέρνηση ότι παρεμποδίζει την συγκρότηση τοπικής κυβέρνησης στην Βαρκελώνη.

Χαιρετίζει την απόφαση απελευθέρωσης η γερμανίδα υπ. Δικαιοσύνης

Ως προς τα επόμενα βήματα ο Κάρλες Πουτζντεμόν τόνισε στην γερμανική πρωτεύουσα ότι η έδρα του θα παραμείνει το Βερολίνο έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Και στη συνέχεια, δήλωσε, πως θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες και θα ηγηθεί της καταλανικής κυβέρνησης για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Στο μεταξύ η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ χαιρέτισε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου του Σλέσβιχ υπέρ της απελευθέρωσης του Κάρλες Πουτζντεμόν δηλώνοντας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι «η απόφαση είναι απολύτως σωστή». Η Ισπανία πρέπει να αιτιολογήσει την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Κάρλες Πουτζντεμόν, κάτι που δεν θα είναι εύκολο, τόνισε η υπουργός. Σε διαφορετική περίπτωση αναστέλλεται το ένταλμα σύλληψης και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας «θα είναι ελεύθερος σε μια ελεύθερη χώρα, όπως η Γερμανία», κατέληξε η Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Αντιδρώντας στην συνέντευξη της γερμανίδας υπουργού Δικαιοσύνης ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις έκανε λόγο για «ατυχείς δηλώσεις». Στο περιθώριο κομματικού συνεδρίου του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) στη Σεβίλλη τόνισε σε δημοσιογράφους ότι «πιστεύουμε πως ο σχολιασμός δικαστικών αποφάσεων στην παρούσα φάση είναι ατυχείς».

Λίγο νωρίτερα ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωνε στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ότι θα σεβαστεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις στην υπόθεση Πουτζντεμόν: «Έλεγα πάντα και το επαναλαμβάνω ότι σεβόμαστε και τηρούμε τις δικαστικές αποφάσεις.

dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ