Ο μουσικός κόσμος της Ιταλίας έχει βάλει τα δυνατά του για να κρατήσει ψηλά το φρόνημα των Ιταλών. Με διαδικτυακές παραστάσεις όπερας και συναυλίες καλλιτεχνών από το σπίτι. Μια πρωτοβουλία που μπορεί να βρει μιμητές.Η όπερα Teatro San Carlo της Νάπολης είναι ανοιχτή ακόμη και σε εποχή κορωνοϊού. Η παράσταση αρχίζει στις 8 το βράδυ και στο πρόγραμμα υπάρχουν έργα των Πουτσίνι και Ροσσίνι ή μπαλέτα από έργα του Τσαϊκόφσκι και Στραβίνσκι. Οι θεατές αφήνουν τα καλά τους στην ντουλάπα και μπορούν από την πολυθρόνα τους να απολαύσουν το θέαμα, εικονικά μέσω Facebook. Βλέπουν να σηκώνεται η βαριά κουρτίνα και να παίζονται παραστάσεις της προηγούμενης χρονιάς. Για όλους όσους αγαπούν τον κόσμο της όπερας το Teatro San Carlo προσφέρει κάποιες βραδιές την εβδομάδα εισαγωγικά μαθήματα στην ιστορία της όπερας, συγκεκριμένα για τη ζωή του Τζοακίνο Ροσσίνι.

A casa con voi

Αλλά και ο ιταλικός κόσμος της ροκ και ποπ προσπαθεί αυτές τις ημέρες να διατηρήσει σε κέφι τους Ιταλούς, οι οποίοι βρίσκονται σε αναγκαστική καραντίνα στα σπίτια τους. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «A casa con voi» (Μαζί σας στο σπίτι) γνωστοί ιταλοί τραγουδιστές, όπως ο Νεκ, ο Φαμπρίτσιο Μόρο, η Εμμα Μαρόνε και ο Φραντσέσκο Ρέγκα, δίνουν τα δικά τους κοντσέρτα από το σαλόνι του σπιτιού τους. Όπως και η Τζιάννα Νανίνι. «Για να αισθάνεστε όσο λιγότερο μόνοι γίνεται» λέει. «Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί. Γι αυτό έρχονται τα συναισθήματά μας, τα κύματά μας σε σας».

Η εικόνα της ροκ και ποπ της Ιταλίας, ο διάσημος σταρ Τσούκερο, συμμετέχει κι αυτός σε πολιτιστικές πρωτοβουλίες αυτού του είδους μέσω του προφίλ του στο Instagram. Αλλά και γνωστοί παρουσιαστές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης ενώνουν τις δυνάμεις τους διαδικτυακά και καλούν τον κόσμο να εφαρμόσει τους κανόνες και να μείνει στο σπίτι.

Ακόμη και ξενάγηση στη Πομπηία

Έτσι κανείς δεν χάνει την επίσκεψη στις ανασκαφές της Πομπηίας. Ο διευθυντής Μάσιμο Οασάνα κάνει μάλιστα ο ίδιος την ξενάγηση – διαδικτυακά. «Μπορείτε να μείνετε στο σπίτι και να θαυμάσετε την Πομπηία και να μάθετε λεπτομέρειες της ιστορίας. Προσπαθούμε να σας μεταφέρουμε την ομορφιά της Πομπηίας και άλλων πολιτιστικών τόπων» .

Αλλά και πολλοί ιταλοί κωμικοί προσφέρουν την τέχνη τους δωρεάν μέσω του διαδικτύου. Στη Ρώμη, τη Μπολόνια και τη Φλωρεντία η πρωτοβουλία Cinema da Casa (Σινεμά στο σπίτι) κάνει προβολές πάνω σε τοίχους σπιτιών κλασικών ταινιών του κινηματογράφου, όπως το «Μοντέρνοι Καιροί» του Τσάρλι Τσάπλιν, «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» ή «Λόρενς της Αραβίας». Το σύνθημα είναι: Εάν όχι τώρα, τότε πότε;

Γιεργκ Σαϊσελμπεργκ (ARD)

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ