Ο νέος εκλογικός νόμος στην Ιταλία εγκρίθηκε σήμερα οριστικά από τη Γερουσία. Ποιες αντιδράσεις προκαλεί η ψήφιση του νέου νόμου; Ποιοι ευνοούνται από το νέο εκλογικό σύστημα της χώρας;Η ιταλική γερουσία ενέκρινε σήμερα οριστικά το νέο εκλογικό νόμο της χώρας. Σύμφωνα με το νέο εκλογικό πλαίσιο, βουλευτές και γερουσιαστές θα εκλέγονται κατά δυο τρίτα με απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο με βάση το πλειοψηφικό σύστημα. Δεν προβλέπεται σταυρός προτίμησης και θα ευνοείται η δημιουργία πολιτικών συμμαχιών.

Η οργισμένη αντίδραση των Πέντε Αστέρων

Η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι προκειμένου να επιταχύνει την όλη διαδικασία, ζήτησε ψήφος εμπιστοσύνης τόσο στην Βουλή όσο και στην Γερουσία. Κάτι που προκάλεσε βέβαια την οργισμένη αντίδραση του των Πέντε Αστέρων. Το πολιτικό αυτό κόμμα δεν ευνοείται από το νέο εκλογικό σύστημα διότι, ως γνωστόν, δεν θέλει να συμμαχήσει με κανένα άλλο κόμμα. «Δεν ξεκινάμε να αγωνιζόμαστε αποκλειστικά για τα δικά μας συμφέροντα. Παλεύουμε για το συμφέρον όλου του ιταλικού λαού, διότι σχεδίασαν ένα νόμο με στόχο να μην προκύψει καμία σαφής πλειοψηφία και στη συνέχεια να μπορέσουν να τα βρουν η δεξιά με τους Δημοκρατικούς του Ρέντσι», είπε ο Μπέπε Γκρίλο, αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, σε συγκεντρωμένους οπαδούς του, κοντά στην ιταλική Γερουσία.

Ποια είναι τα αποτελέσματα νέας έρευνας του ινστιτούτου Ιxè;

Σύμφωνα με έρευνα, όμως, του δημοσκοπικού ινστιτούτου Ιxè, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας ραδιοφωνίας της Rai, ο νόμος αυτός βοηθά σαφώς την κεντροδεξιά. Τα τελευταία γκάλοπ που πραγματοποιήθηκαν βάσει του νέου εκλογικού συστήματος, δείχνουν ότι η κεντροδεξιά ενωμένη θα κέρδιζε, σήμερα, 269 έδρες στη Βουλή της Ρώμης, η κεντροαριστερά 180 και τα Πέντε Αστέρια 153.

Στον πλούσιο ιταλικό Βορρά η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια μαζί με τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας», μπορεί να εξασφαλίσουν όλες σχεδόν τις έδρες, επισημαίνει επιπλέον το ινστιτούτο Ixè. Και αν ακόμη αυξήσουν την δύναμή τους μόλις κατά 2%, θα βρεθούν στο όριο της αυτοδυναμίας. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φυσικά, χαμογελά ικανοποιημένος, αν και θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να γεφυρώσει σειρά διαφορών, τόσο με την Λέγκα όσο και με την άκρα δεξιά. Αρχίζοντας από το πλέον επίκαιρο θέμα, μετά τα δημοψηφίσματα της περασμένης Κυριακής σε Βένετο και Λομβαρδία: το πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί μια πολιτική και διοικητική αυτονομία, η οποία να μην θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας και να μην ευνοεί μόνον τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Ιταλίας.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ