Το νέο άλμπουμ των θρυλικών ΑΒΒΑ που έκανε χθες πρεμιέρα στο Λονδίνο, είναι ένα ιστορικό γεγονός. Τα μέλη του βρέθηκαν εκεί, αλλά στη σκηνή ήταν τα ολογράμματά τους. Μοναδική εμπειρία.Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά. Ο έρωτας για τη μουσική πρέπει αμέσως να διευκρινίσουμε. Τι κι αν πέρασαν 40 ολόκληρα χρόνια, τι κι αν στα πρόσωπα των 4 μελών του πιο επιτυχημένου συγκροτήματος της ποπ όλων των εποχών βαραίνουν μερικές ρυτίδες και μάλιστα ένα από αυτά χρειάζεται μπαστουνάκι για να βαδίσει. Χθες το βράδυ ο Μπγιορν, ο Μπένυ, η Ανιέτα και η Άνιφριντ, όλοι τους πάνω από 70 χρονών πλέον, πάτησαν για πρώτη φορά μαζί τη σκηνή στο υπερσύγχρονο στάδιο ανατολικά του Λονδίνου για να χαιρετίσουν τους 3.000 θεατές. Μια ιστορική στιγμή για ένα συγκρότημα που έχει πουλήσει πάνω από 385 εκ. δίσκους σε όλον τον κόσμο.

Η τεχνολογία στα καλύτερά της για τους ΑΒΒΑ

3000 νέοι χόρευαν, τραγουδούσαν και χειροκροτούσαν τα μέλη του συγκροτήματος που όμως στη διάρκεια της συναυλίας δεν ήταν ζωντανά εκεί, αλλά τα κινούμενα ψηφιακά ολογράμματά τους. Τα πρόσωπά τους ήταν όπως ακριβώς τα ξέρουμε από τη δεκαετία του 70, όταν μεσουρανούσαν. Οι φωνές ήταν ηχογραφημένες, ζωντανή ήταν μόνο η μουσική που έπαιζε κάποιοσυγκρότημα. Το μοναδικό ηχοθέαμα διάρκειας 100 λεπτών προβάλλονταν σε μια γιγαντιαία οθόνη 65 εκ. πίξελ, ο ήχος έρχονταν μέσω 300 ηχείων. Για τον φωτισμό φρόντισε η Industrial Light and Magic, η εταιρεία του Τζορτζ Λούκας, του δημιουργού της διάσημης σειράς ταινιών Star War. Για να γίνει αυτή η υπερπαραγωγή, χρειάστηκε να χτιστεί ειδική αίθουσα κοντά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Λονδίνου.

Οι προετοιμασίες διήρκησαν 5 ολόκληρα χρόνια. Εμφανώς συγκινημένοι οι ΑBBA μίλησαν πριν την συναυλία για το πρωτότυπο εγχείρημα. «Ξέρετε είναι σαν να γυρίζουμε πίσω στο χρόνο, την ίδια στιγμή που είμαστε εδώ στο παρόν» είπε η Άνιφριντ Λίνγκσταντ. «Στην πραγματικότητα δεν χάσαμε ποτέ την επαφή μεταξύ μας. Το να μπορέσουμε να μπούμε και πάλι στο στούντιο και να είμαστε πάλι δημιουργικοί, είναι ένα δώρο».

«Ψηφιακά αντίγραφα του εαυτού μας»

«Κάποιος ήρθε και μας είπε ότι ξέρετε, μπορείτε ως ολογράμματα να κάνετε περιοδεία, δεν χρειάζεται να είστε οι ίδιοι εκεί» είπε και ο Μπένυ Άντερσον. «Και είπαμε, ωραία. Μετά είπαμε ότι, όχι δεν μπορούμε, αυτό δεν είναι ολογράμματα, αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Και από εκείνη τη στιγμή, προσπαθήσαμε να βρούμε έναν άλλο τρόπο να κάνουμε αυτό που μας έχει ενεργοποιήσει. Έτσι αυτό που θα δείτε είναι πολύ δύσκολο για να το περιγράψω, αλλά είναι ψηφιακά αντίγραφα του εαυτού μας, εκεί πάνω στη σκηνή».

Μια πολυαναμενόμενη καλλιτεχνική επανένωση των ΑΒΒΑ, όπως ζητούσαν οι πολλοί θαυμαστές τους, όχι μόνο από εκείνη τη χρυσή περίοδο, αλλά και νεότερης ηλικίας. Στη χθεσινή πρεμιέρα στο Λονδίνο παραβρέθηκε και το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας. “ABΒΑ Voyage” είναι ο τίτλος του νέου άλμπουμ που θα κάνει τον γύρο του κόσμου σε συναυλίες με τα ολογράμματα των 4 μουσικών. Τα εισιτήρια κοστίζουν από 25 έως 169 ευρώ. Όποιος προλάβει, εννοείται.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/AP/DPA/Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ