Με την Boeing σε πρωτοφανή κρίση, λόγω του 737 Max, και την Airbus στην καλύτερή της περίοδο από το άδοξο τέλος του A380, ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση αεροναυπηγικής στο Λε Μπουρζέ έξω από το Παρίσι.Αρχικά η Boeing είχε μεγάλα σχέδια για την έκθεση αεροναυπηγικής στο Λε Μπουρζέ, η οποία ανοίγει σήμερα τις πύλες της στις παρυφές του Παρισιού. Οι δραματικές εξελίξεις με το μικρών και μεσαίων αποστάσεων αεροσκάφος 737 Μax έκαναν ωστόσο τους Αμερικανούς να αναβάλουν την παρουσίαση του νέου 777X, μιας νέας εκδοχής του διάσημου αεροσκάφους μεγάλων αποστάσεων, που θα συμπεριληφθεί στον στόλο της Lufthansa στα τέλη του 2020. Δυστυχώς για την Boeing η πανηγυρική πρώτη παρουσίαση του 777Χ στην έδρα της εταιρίας στο Σηάτλ συνέπεσε με την συντριβή του 737 Max των αιθιοπικών αερογραμμών και έτσι η γιορτή αναβλήθηκε επ΄ αόριστον.

Το 777X, το οποίο είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιεί ήδη υπερατλαντικές πτήσεις, δεν έχει απογειωθεί καν, λόγω προβλημάτων με τους κινητήρες. Γεγονός που ανάγκασε την κατασκευάστρια εταιρία να αναβάλει την παρθενική πτήση το νωρίτερο στα τέλη του μηνός. Ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Boeing Ράντι Τίνσετ έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι στο Λε Μπουρζέ η εταιρία του «δεν θα κάνει και πολλά πράγματα». Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν ωστόσο μια συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κορυφαία στελέχη της εταιρίας, όχι όμως ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing. Η αμερικανική εταιρία ελπίζει να είναι σε θέση στο Λε Μπουρζέ να ανακοινώσει νέες παραγγελίες του 777Χ. Και μόνο το γεγονός ότι η Boeing συμμετέχει στην έκθεση αεροναυπηγικής με ένα αεροσκάφος δείχνει το μέγεθος της κρίσης που ταλανίζει την αμερικανική εταιρία.

Εντός έδρας παιχνίδι για την Airbus

Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση για την Airbus στο Λε Μπουρζέ. Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία βρίσκεται στην καλύτερη περίοδό της εδώ και πολύ καιρό. Στην έκθεση παρουσιάζει το αεροσκάφος μικρών αποστάσεων A220, το μεσαίων αποστάσεων A330neo, το Α350-1000, το νέο A321LR που είναι μια εκδοχή μεγάλων αποστάσεων του δημοφιλούς A321, καθώς και ένα μεταχειρισμένο Α380.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στο Παρίσι η είδηση ότι η Airbus ξεκινά, επιτέλους, την παραγωγή του πολυαναμενόμενου Α321XLR. Το νέο αεροσκάφος θα φέρει σε δύσκολη θέση την ανταγωνίστρια Boeing, της οποίας το νέο μεσαίων αποστάσεων αεροσκάφος βρίσκεται ακόμα στα σκαριά και δεν έχει ούτε καν κωδικό. Ονομάζεται μόνο NMA (New Midsize Airplane). H πρεμιέρα του, η οποία επίσης είχε προβλεφθεί για το Παρίσι αναβλήθηκε.

Αντρέας Σπετ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ