Τολμηρό βήμα για την αναβίωση της κρουαζιέρας εν μέσω πανδημίας επιχειρεί μία μεγάλη ιταλική εταιρία του κλάδου. Εκτός σπιτιού αποφάσισε να περάσει τον Δεκαπενταύγουστο το 54% των Ιταλών.Είναι η πρώτη αναχώρηση κρουαζιερόπλοιου από το λιμάνι της Γένοβας, το βράδυ της Δευτέρας, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Έχουν κόψει εισιτήριο για το MCS Grandiosa 4.200 επιβάτες, το 70% της συνολικής πληρότητας. Τηρούνται φυσικά όλα τα μέτρα ασφαλείας. Οι ταξιδιώτες έφτασαν στην Γένοβα σε μικρά γκρουπ, για να αποφευχθούν συνωστισμοί κατά την επιβίβαση. Πρόκειται για επταήμερη κρουαζιέρα στην Ιταλία (Ρώμη, Νάπολη, Παλέρμο) και στη Μάλτα. Παράλληλα, η πλοιοκτήτρια εταιρία έχει προβλέψει να γίνουν τεστ για την ανίχνευση του ιού σε όλους τους επιβάτες και στο πλήρωμα.

Με το πρόσφατο πράσινο φως της κυβέρνησης Κόντε για τις κρουαζιέρες προσπαθεί να ανακάμψει ένας ακόμη τομέας που υπέστη τεράστιες απώλειες από την κρίση. Ωστόσο μία άλλη μεγάλη εταιρία, η Costa Crociere, αποφάσισε ότι οι κρουαζιέρες της θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μόνο με Ιταλούς επιβάτες και μόνο σε ιταλικά λιμάνια. Στόχος είναι να αποφευχθούν υποχρεωτικά τεστ και τυχόν καραντίνα, κατά την επιστροφή από το εξωτερικό.

Μικρές αποδράσεις για τον Δεκαπενταύγουστο

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή ημέρα οι Ιταλοί δεν έδειξαν να προούνται, παρά την ακύρωση ή τον περιορισμό πολλών θρησκευτικών τελετών. Άλλωστε στην Ιταλία ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται πάντα με μεγαλοπρέπεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Ιxè το 54% αποφάσισε να εκδράμει, να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς στην ύπαιθρο ή να κάνει έστω και μια γρήγορη βουτιά στην θάλασσα. Το 20% προτίμησε να δουλέψει και το υπόλοιπο 26% έμεινε σπίτι, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόγραμμα. Αιτία, το ότι ακυρώθηκαν και πολλά πανηγύρια, καθώς και γνωστές γαστρονομικές γιορτές.

Όσοι, δε, προσπάθησαν να συνδυάσουν την χαλάρωση με μια «ασφαλή απόδραση» επέλεξαν συχνά και μια άλλη εναλλακτική λύση: διαμονή ή γεύμα σε αγροτουριστική μονάδα, σε επαφή με την φύση, αλλά και με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προφύλαξης. Τέλος, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ιταλικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες της χώρας. Κύριο θέμα, το κατά πόσον τα κλαμπ στα οποία χορεύουν οι νέοι μπορούν να παραμείνουν ανοικτά, την στιγμή που, και στην Ιταλία, τα κρούσματα παρουσιάζουν συνεχή αύξηση.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ