Οι Τυνήσιοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο μετά το θάνατο του προέδρου Εσέμπσι λίγους μήνες πριν λήξει η θητεία του. Πρόκειται για τις δεύτερες ελεύθερες προεδρικές μετά την «Αραβική Άνοιξη»Περίπου ενάμιση μήνα μετά το θάνατο του 92χρονου τυνήσιου προέδρου Μπέτζι Καΐντ Εσέπσι οι Τυνήσιοι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Πρόκειται για δεύτερες ελεύθερες προεδρικές εκλογές μετά την αποκαλούμενη Αραβική Άνοιξη και την ανατροπή του δικτάτορα Μπεν Αλί.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία φθάνουν τους 26. Ένα από αυτούς μάλιστα, ο επιχειρηματίας Ναμπίλ Καρούι διεκδικεί την προεδρία μέσα από τη φυλακή. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού της χώρας συνελήφθη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε αυτοκινητόδρομο της χώρας.

Ζητούμενο για τους Τυνήσιους η συναίνεση

Η σύλληψη του επιχειρηματία στην πλέον καυτή φάση του προεκλογικού αγώνα δεν αποκλείεται ωφελήσει εν τέλει τον υποψήφιο, εκτιμά ο Χένρικ Μάιερ, επικεφαλής του παραρτήματος του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος Friedrich Ebert στην Τύνιδα: «Ίσως η σύλληψη να έγινε με πολιτικά κίνητρα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ναμπίλ Καρούι έχει καταδικαστεί εδώ και αρκετά χρόνια πρωτόδικα και τώρα ξαφνικά εν μέσω προεκλογικού αγώνα τον συλλαμβάνουν. Δεν είμαι βέβαιος αν η σύλληψη θα ωφελήσει ή θα βλάψει τον επιχειρηματία. Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων ήταν ούτως ή άλλως πολύ καλά πριν τη σύλληψή του. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η κράτηση δεν βλάπτει τη δημοτικότητά του».

Αρκετές πιθανότητες νίκης στις προεδρικές έχει και ο μετριοπαθής ισλαμιστής Αμπτελφατάχ Μούρου, υποψήφιος του κόμματος Ενάχτα, το οποίο συγκυβερνά από το 2014. Ο Μούρου θεωρείται συντηρητικός και πραγματιστής πολιτικός. Ο προεκλογικός αγώνας ήταν πολύ πιο συμβατικός από ότι ο τελευταίος πριν πέντε χρόνια. Οι Τυνήσιοι ενδιαφέρονται περισσότερα για ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα, όπως η ανεργία, η φτώχεια και οι προοπτικές των νέων. Ο υποψήφιος Αμπτελφατάχ Μούρου υπόσχεται ότι θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει κυρίως το νότιο τμήμα της χώρας.

Ο ειδικός Χένρικ Μάιερ δηλώνει πάντως αισιόδοξος για την δημοκρατική πορεία της Τυνησίας, τονίζοντας ότι εδώ και καιρό ο πληθυσμός στην Τυνησία αναζητεί τη συναίνεση, τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνία. Έχει γίνει πλέον συνείδηση στους Τυνήσιους ότι έχουν ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη χώρα τους, υπογραμμίζει ο γερμανός ειδικός.

Κέρστεν Κνιπ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ