Η Κ.Ο. των Χριστιανικών Κομμάτων ψηφίζει άλλον υποψήφιο ως νέο πρόεδρό της από αυτόν που επέδειξε η ίδια η καγκελάριος. Το παράδοξο είναι βέβαια ότι και ο νέος πρόεδρος, Ραλφ Μπρίνκχαους, θεωρείται υποστηρικτής της.Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Κ.Ο. των δύο Χριστιανικών Κομμάτων CDU και CSU η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι η ήττα δεν αφορά μόνο τον απερχόμενο πρόεδρό της Φόλκερ Κάουντερ, τον οποίο είχε στηρίξει. Η ήττα αφορά και την ίδια, παραδέχτηκε η καγκελάριος, «αυτό δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί». Στη μυστική ψηφοφορία ο κ. Κάουντερ έλαβε 112 ψήφους. Νέος πρόεδρος της Κ.Ο. εκλέχτηκε με 125 ψήφους ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρός της Ραλφ Μπρίνκχαους.

Υποστηρικτής της πολιτικής Μέρκελ

Γεγονός είναι πάντως ότι η επικράτηση του Ραλφ Μπρίνκχαους σε αυτή την εκλογή ξάφνιασε τους πάντες, τόσο τα χριστιανικά κόμματα όσο και τα μίντια. Γενικώς επικρατούσε η εκτίμηση ότι ο Φ. Κάουντερ θα επανεκλεγεί μεν αλλά με οριακό αποτέλεσμα. Τελικά φαίνεται να επικράτησε στους βουλευτές η άποψη ότι μετά από 13 χρόνια Φολκερ Κάουντερ στο τιμόνι της Κ.Ο. επιβάλλεται μια αλλαγή στο αξίωμα του προέδρου της προκειμένου να υπάρξει ανανέωση. Επίσης δεν πρέπει να αποκλείεται ότι οι βουλευτές που ψήφισαν τον νέο πρόεδρο Ραλφ Μρίνκχάους να εξέφρασαν μρ αυτό τον τρόπο την απογοήτευσή τους για την εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εκτιμήσεις ότι η ψήφος υπέρ του του νέου προέδρου της Κ.Ο. των Χριστιανικών Κομμάτων συνιστούσε ψήφο ενάντια στην Άγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται πάντως εξ ολοκλήρου στην πραγματικότητα. Σίγουρα ο κ. Μρίνκχαους έλαβε τις ψήφους των αντιπάλων της καγκελαρίοθ Μέρκελ στην Κ.Ο. Ο ίδιος όμως ούτε ανήκει στη δεξιά πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών ούτε υπήρξε στο παρελθόν επικριτής της καγκελαρίου. Τουναντίον – ακόμη και στην περίπτωση της Ελλάδας χρησιμοποιούσε πάντα έναν μετριοπαθή τόνο και υποστήριζε την αναγκαιότητα των δανείων αλλά και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Άλλωστε με τις εκτιμήσεις ότι οι ψήφοι που έλαβε ήταν ψήφοι ενάντια στην Άγκελα Μέρκελ διαφώνησε και ο ίδιος ο Ραλφ Μρίνκχαους. Σε δηλώσεις του χθες το βράδυ τόνισε ότι μεταξύ του ίδιου και του προκατόχου Κάουντερ δεν «επικρατούν μεγάλες διαφορές» και ότι έχει τη «θέληση» να στηρίξει την καγκελάριο. Αναφερόμενος σε αιτήματα της αντιπολίτευσης να ζητήσει η κ. Μέρκελ ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή ο κ. Μπρίνκχαους έκανε λόγο για «ανοησία». Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν και άλλα ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών.

Τον Δεκέμβριο ο απολογισμός

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία και στο κρατίδιο της Έσσης τον Οκτώβριο, όπως επίσης και από τον τρόπο λειτουργίας του μεγάλου συνασπισμού το επόμενο διάστημα. Θεωρείται ότι οι αντιπαραθέσεις για το προσφυγικό το καλοκαίρι όσο και πρόσφατα για τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς-Γκέργκ Μάασεν συνέβαλαν σημαντικά στην μείωση της εκλογικής δύναμης στις δημοσκοπήσεις. Ο απολογισμός των προσπαθειών της Άγκελα Μέρκελ θα γίνει το αργότερο στο επόμενο τακτικό συνέδριο του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ