“Όχι” στον φανατισμό και στην πόλωση λένε τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης και δοκιμάζουν νέους τρόπους για να αποδώσουν την πολιτική αντιπαράθεση, ενόψει των τοπικών εκλογών στις 9 Σεπτεμβρίου."Η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο"- αυτή η φράση σίγουρα δεν ταιριάζει στη νέα πολιτική εκπομπή της νορβηγική τηλεόρασης με τίτλο "Einig?" (Συμφωνείτε;) Λίγες μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Σεπτεμβρίου στη Νορβηγία δύο αντίπαλοι βουλευτές, ο Χένρικ Άσχειμ από το Συντηρητικό Κόμμα και η Μαρί Σνέβε Μαρτίνουσεν από το "Κόκκινο (πρώην κομμουνιστικό) Κόμμα", κάθονται απέναντι και συνομιλούν σε χαμηλούς τόνους, με μία εμφανή διάθεση για αναζήτηση κοινού παρονομαστή. Οι κανόνες της εκπομπής είναι οι εξής: μιλάμε με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια, σεβόμαστε τον τηλεποπτικό χρόνο, δεν έχουμε συντονιστή της συζήτησης, αλλά και δεν διακόπτουμε ο ένας τον άλλον.

Μείζον ζήτημα είναι η αναδιανομή του εισοδήματος. Όπως επισημαίνει η βουλευτής της Αριστεράς "κάθε άνθρωπος στην κοινωνία έχει μία αξία. Υπάρχουν πολλοί ικανοί και πλούσιοι επιχειρηματίες, οι οποίοι συνεισφέρουν στην κοινωνία, όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε. Η ανησυχία μου ωστόσο είναι ότι μπορεί να γίνουν υπερβολικά πολλοί ή και υπερβολικά πλούσιοι". Ο συνάδελφος από το Συντηρητικό Κόμμα παίρνει τη σκυτάλη και αποκρίνεται με ήπιο ύφος: "Κατά κάποιον τρόπο θα συμφωνούσα με το τελευταίο σημείο που έχετε επισημάνει. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί μία ανώτερη τάξη, η οποία ζει σε έναν διαφορετικό κόσμο από εμάς τους υπόλοιπους. Δεν πρέπει να μεγαλώνει το χάσμα με την υπόλοιπη κοινωνία".

Πολιτισμένη συζήτηση για το μεταναστευτικό

Στο δύσκολο θέμα της μετανάστευσης οι δημιουργοί του "Einig?" έχουν προσκαλέσει έναν Νορβηγό καθηγητή μέσης εκπαίδευσης που δεν θέλει περισσότερα παιδιά μεταναστών στην τάξη, καθώς και έναν πολιτικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος με αραβική καταγωγή. "Έχω ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, έχω δει πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς, εκτιμώ την αξία τους" λέει ο Νορβηγός εκπαιδευτικός, για να προσθέσει ωστόσο τα εξής: "Μετά ήρθα στην πατρίδα μου, δούλεψα με παιδιά μεταναστών, μπήκα στην τάξη, αλλά αισθανόμουν ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ. Σκέφτομαι ότι πρέπει να μεταχειριζόμαστε αυτά τα παιδιά σαν να ήταν δικά μας παιδιά, αλλά ήδη πασχίζουμε για να το καταφέρουμε αυτό και έχω κάποιες δυσκολίες να σκεφτώ ότι χρειαζόμαστε περισσότερη μετανάστευση" λέει κάπως διστακτικά.

Η απάντηση από τον σοσιαλδημοκράτη βουλευτή: "Η καρδιά μου θερμαίνεται όταν λέτε ότι πρέπει να μεταχειριζόμαστε αυτά τα παιδιά σαν να ήταν δικά μας. Όταν ήμουν πιο νέος ήμουν απολύτως ιδεαλιστής, για μένα υπήρχε μόνο άσπρο ή μαύρο, πίστευα ότι αν φέρουμε εδώ όλους τους πρόσφυγες, θα λυθούν τα προβλήματα. Αλλά καθώς μεγάλωνα και εντεινόταν η ενασχόλησή μου με την πολιτική, συνειδητοποίησα ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα".

Μία "κάρτα" αντί για παρουσιαστή…

Τον ρόλο του παρουσιαστή αναλαμβάνει μία… κάρτα με τον τίτλο της εκπομπής και υπενθυμίζει το ερώτημα: "Συμφωνείτε;". Κάθε τηλεθεατής καλείται να αναλογιστεί τα δεδομένα με ψυχραιμία και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Η 37χρονη Άστριντ Μπέργκμααλ, που παρακολουθεί τη συζήτηση μαζί με τον γιό της, δηλώνει ευχαριστημένη: "Ήταν πολύ καλό το ότι πραγματικά άκουγε ο ένας τον άλλον με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει σε ένα κλασικό ντιμπέιτ", επισημαίνει. Κάποιοι ωστόσο επικρίνουν τη νέα εκπομπή. Λένε ότι το "Einig?" είναι σαν να στέλνουμε τους πολιτικούς όχι σε ντιμπέιτ, αλλά σε… σύμβουλο γάμου. Άλλοι διερωτώνται μήπως το κόνσεπτ της εκπομπής είναι πολύ "παιδικό" για ένα γνήσιο πολιτικό ντιμπέιτ.

Υπάρχει όμως και το ακριβώς αντίθετο κόνσεπτ: μία παιδική εκπομπή, όπως το "Σι Νόε Φιντ" (Πες κάτι καλό) στο κανάλι Supernytt, που μετατρέπεται σε πολιτικό ντιμπέιτ. Στο στούντιο έχουν προσκληθεί ηγετικά στελέχη όλων των κομμάτων, ενώ δύο παρουσιαστές θέτουν αυστηρούς κανόνες. "Πρώτος κανόνας, δεν χρησιμοποιούμε δύσκολες λέξεις. Δεύτερος κανόνας, όταν θέλουμε να μιλήσουμε σηκώνουμε το χέρι μας. Τρίτος κανόνας, δεν προσβάλλουμε ο ένας τον άλλον", υπενθυμίζουν οι συντονιστές της συζήτησης. Και οι πολιτικοί συμμορφώνονται, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα στα παιδιά που παρακολουθούν.

ΑP / Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ