Από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων

Τον δεύτερο διαγωνισμό έμμετρης σατιρικής ποίησης προκήρυξε η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων. Εμπνευστής του διαγωνισμού και χορηγός του πρώτου βραβείου (ύψους 3000 €) είναι ο Χανιώτης σατιρικός ποιητής και συγγραφέας, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, κος Παύλος Πολυχρονάκης. Το δεύτερο βραβείο (ύψους 2000 €) είναι χορηγία του Δήμου Χανίων, ενώ το τρίτο (ύψους 1000 €) είναι χορηγία του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

Όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός αυτός, ένα μήνα μετά την περσινή προκήρυξη του, μετατράπηκε από πανελλήνιο σε παγκόσμιο, αγκαλιάζοντας τους όπου γης Έλληνες και ελληνομαθείς, οι οποίοι και συμμετείχαν αθρόα με ποιήματα τους.

Σκοπός της πρωτοβουλίας της Ε.Π.Δ. είναι να δοθεί η δυνατότητα ν’ αναδειχθούν και να προβληθούν νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με το λογοτεχνικό αυτό είδος, το οποίο στις μέρες μας τείνει να συρρικνωθεί.

Ο φετινός διαγωνισμός χαρακτηρίζεται από δύο σπουδαίες καινοτομίες: Η πρώτη έχει σχέση με το θέμα του, που δεν είναι όπως πέρυσι ελεύθερο, αφού οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αναφέρονται αποκλειστικά στη «Διονυσιακή Σάτιρα». Η δεύτερη καινοτομία έχει σχέση με τα βραβεία. Φέτος υπάρχουν χρηματικά βραβεία και για τους 3 πρώτους νικητές (Α. 3000 €, Β. 2000 €, Γ. 1000 €). Λόγω της βαθμολογικής ρήτρας που υπάρχει για το Α. βραβείο (βαθμός άνω του 18.5) σε περίπτωση δεν υπάρξει πρώτος νικητής -εκτός από τα βραβεία των 2000 και 1000 €- θα απονεμηθεί στον αμέσως επόμενο επιτυχόντα ιδιαίτερο βραβείο συνοδευμένο με το ποσό των 500 €, χορηγία του κου Παύλου Πολυχρονάκη. Θα δοθούν επίσης και τρεις έπαινοι (Α, Β και Γ) σε ισάριθμους διαγωνισθέντες.

Τέλος, από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων ανακοινώνεται ότι από φέτος ο διαγωνισμός θα προκηρύσσεται ανά 2 έτη.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού έχει ως εξής:

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΛΗΓΕΙ Ο 2ος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΜΜΕΤΡΗΣ ΣΑΤΙΡΑΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Τελευταία Δημοσίευση – Γνωστοποίηση

Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων προκηρύσσει τον δεύτερο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Έμμετρης σάτιρας «ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ», με χρηματικά βραβεία συνολικού ύψους 6.000,00 €.

Εμπνευστής του διαγωνισμού αλλά και μόνιμος χορηγός του χρηματικού ποσού του πρώτου βραβείου, είναι ο συγγραφέας και σατιρικός ποιητής Παύλος Πολυχρονάκης, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

  • Θέμα του διαγωνισμού είναι η «Διονυσιακή σάτιρα». Δηλαδή η σάτιρα που ασχολείται μόνο με την εύθυμη – αισιόδοξη πλευρά της ζωής και βγάζει γέλιο και γενικά: κάθε σάτιρα που δεν καταπιάνεται με λυπηρές καταστάσεις. Η σάτιρα μπορεί να είναι πολιτική ή κοινωνική και ν’ αναφέρεται σε πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις. Mπορεί ακόμα να είναι και ενότητα Σατιρικών μαντινάδων.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απανταχού της Γης Έλληνες και ελληνομαθείς, αρκεί τα κείμενα να είναι στην ελληνική γλώσσα.
  • Δεν μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Π.Δ. και οι κριτές.
  • Οι στίχοι πρέπει να είναι ισοσύλλαβοι και ομοιοκατάληκτοι, (με οποιοδήποτε είδος ομοιοκαταληξίας). Όμως δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 40, αν έχουν μέχρι 12 συλλαβές και τους 32, αν έχουν πάνω από 12 συλλαβές.
  • Ποιήματα υβριστικά, συκοφαντικά ή με αισχρό περιεχόμενο θα αποκλείονται.
  • Τα κείμενα πρέπει να είναι δακτυλογραφημένα, τυπωμένα σε μία όψη της σελίδας , και οπωσδήποτε υπογραμμένα με ψευδώνυμο.(Το ψευδώνυμο δεν πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό μας)
  • Οι συμμετοχές να αποσταλούν ταχυδρομικά, με απλή επιστολή, σε 5 αντίγραφα (όχι συστημένα ούτε με κούριερ), ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 στη διεύθυνση : «ΕΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, 8ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 44 – 73132 ΧΑΝΙΑ». Μέσα στον ίδιο φάκελο να υπάρχει ένας μικρός κλειστός φάκελος όπου εξωτερικά θα γραφεί το ψευδώνυμο του διαγωνιζομένου και εσωτερικά θα περιέχονται τα πλήρη στοιχεία του, δηλαδή όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας. Ηλεκτρονική διεύθυνση είναι επιθυμητή
  • Η βαθμολογία του κειμένου θα γίνει από πέντε (5) ειδικούς κριτές , έναν από κάθε νομό της Κρήτης και έναν από την άλλη Ελλάδα. Οι κριτές θα αξιολογήσουν αυτόνομα τις συμμετοχές με βαθμολογική κλίμακα από το 5 έως και το 20 και με ακρίβεια εκατοστού της μονάδας.

Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό των 3.000,00 € , χορηγία του Παύλου Πολυχρονάκη. Απαραίτητη προϋπόθεση απονομής του βραβείου είναι ο νικητής να έχει λάβει μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον 18,5.

Το δεύτερο βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό των 2.000,00 € , χορηγία του Δήμου Χανίων

Το τρίτο βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό των 1.000,00 €, χορηγία του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

Σε περίπτωση που λόγω της βαθμολογικής ρήτρας δεν υπάρξει πρώτο βραβείο, εκτός από τα βραβεία των 2.000 και 1.000 €, θα απονεμηθεί στον αμέσως επόμενο νικητή, ιδιαίτερο βραβείο που θα συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό των 500 € χορηγία και αυτά του Παύλου Πολυχρονάκη.

Θα απονεμηθούν επίσης 3 έπαινοι (Α,Β και Γ) και έξι (6) τιμητικά διπλώματα.

  •   Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο, οπότε θα γίνει και η απονομή των βραβείων σε ειδική επίσημη τελετή – γιορτή σάτιρας, συνδιοργάνωση της Ε.Π.Δ., της Αντιπεριφέρειας Χανίων και του Δήμου Χανίων. Στην ίδια τελετή θα αναγνωστούν και τα βραβευμένα ποιήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2821031984 και 6932286372 ή μπορούν να στέλνουν e-mail στο nikolakakis@chania.eu

Για το Δ.Σ.της Ε.Π.Δ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δημήτρης Νικολακάκης

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Σπύρος Καστανάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ