Φωτογραφία αρχείου (από συνεδρίαση του ΣΑΕ).

Το έναυσμα για ένα νέο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού έτσι όπως το οραματίζεται ο Απόδημος Ελληνισμός, αλλά και η Μητροπολιτική Ελλάδα σηματοδότησε η πρώτη συνάντηση του Προεδρείου του ΣΑΕ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Ένα νέο ΣΑΕ, στο οποίο θα συμμετέχει με λόγο και ρόλο ο Οικουμενικός Ελληνισμός.

Ένα νέο ΣΑΕ, με σύγχρονη και κάθετη οργάνωση που θα εκπροσωπεί κάθε απόδημο Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται.

Ένα νέο ΣΑΕ, αυτοχρηματοδοτούμενο, με απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργία του, με πιστή εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, που θα ανταποκρίνεται στις ιδρυτικές αρχές και διαχρονικές αξίες του για την προσέγγιση, οργάνωση και αποτελεσματική εκπροσώπηση των Ελλήνων της Διασποράς.

Στη συνάντηση που διεξήχθη σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα αποφασίστηκε από κοινού ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και το Προεδρείο να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, ώστε γρήγορα και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να έχουμε την έναρξη λειτουργίας του νέου ΣΑΕ.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

1) Η άμεση σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής απαρτιζόμενης από εκπροσώπους του Προεδρείου του ΣΑΕ, στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού υπό την προεδρεία εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία θα καταρτίσει εντός διμήνου το σχέδιο νόμου για το νέο ΣΑΕ, ενσωματώνοντας αποφασιστικά τις αναγκαίες τομές και αλλαγές στη λειτουργία του.

2) Το νέο σχέδιο νόμου να δοθεί για διαβούλευση με την ομογένεια, ώστε στη συνέχεια να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ψήφισή του από την Ελληνική Βουλή.

3) Μετά την ψήφιση του νέου νόμου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση οι διαδικασίες ανάδειξης νέου Προεδρείου βάσει των προβλεπομένων στο νέο νόμο διατάξεων.

Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσιάρα, στην οποία συμμετείχε και ο Γεν. Δ/ντης Απόδημου Ελληνισμού Πρέσβης κ. Π. Παναγιωτόπουλος, εκ μέρους του Προεδρείου του ΣΑΕ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Ταμβάκης, η Γραμματέας Δρ Όλγα Σαραντοπούλου, ο συντονιστής Περιφέρειας ΗΠΑ κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο συντονιστής Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής κ. Νικηφόρος Νικολαΐδης, ο συντονιστής Περιφέρειας Αφρικής και Εγγύς/Μέσης Ανατολής κ. Χάρης Γκουβέλης, ο συντονιστής Περιφέρειας Χωρών πρώην ΕΣΣΔ κ. Ιβάν Σαββίδης, εκπρόσωπος του Συντονιστή Περιφέρειας Καναδά κ. Ιωάννη Δάγωνα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ