Τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας θα απασχολήσουν σήμερα το απόγευμα τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.Από τη συζήτηση θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 970 εκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας, τα οποία προέρχονται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο οι πιθανότητες οριστικής απόφασης σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένες γιατί η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση των χρημάτων.

Την περασμένη Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι με βάση τα δεδομένα που είχε εκείνη τη στιγμή οι πιθανότητες μετάθεσης της λήψης απόφασης για αργότερα είναι πάρα πολλές. Η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup θα γίνει στις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Ποιά θα είναι η συνέχεια;

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο το σημαντικότερο θέμα που παρέμενε ανοικτό ήταν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στο νέο νομικό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Έκτοτε μεσολάβησαν και νέες συζητήσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Αθήνας, το αποτέλεσμα των οποίων θα φανεί σήμερα το απόγευμα.

Εάν τελικά δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, θα έχει ενδιαφέρον η αναφορά που θα γίνει από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη συνέχεια. Δηλαδή το κατά πόσο το Εurogroup θα εξουσιοδοτήσει ή όχι τους τεχνοκράτες του EWG να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, ενδεχόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί την προηγούμενη βδομάδα και ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι τα 970 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα, όταν εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα προέρχονται από κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών-μελών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα καθώς και την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων του δανείου της δεύτερης διάσωσης.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ