Συνεδριάζει σήμερα στη Λευκωσία το εθνικό συμβούλιο με αντικείμενο την πρόταση του Ακιντζί περί συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων. Σκληρή απάντηση επεφύλασε η Τουρκία στα μέτρα που ενέκρινε χθες σε βάρος της η ΕΕ.Με την αποστολή και τέταρτου πλοίου στην ανατολική μεσόγειο απαντά η Τουρκία στα μέτρα που ενέκριναν οι 28 υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ κατά της Άγκυρας για τις παράνομες δραστηριότητες της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο υπ. Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι η Τουρκία θα εντείνει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο με την αποστολή ενός ακόμα πλοίου. Εξάλλου, αναφερόμενος στα μέτρα της ΕΕ, έκανε λόγο για ανόητα μηνύματα αλληλεγγύης που λήφθηκαν για να ικανοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Σημαία» του τουρκικού ΥΠΕΞ η πρόταση Ακιντζί

Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα ανακοίνωση του Τουρκικού ΥπΕξ, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στην πρόταση που κατέθεσε το Σάββατο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι η εν λόγω πρόταση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να βρεθεί μία λύση στο θέμα, την οποία όμως η ΕΕ δεν αξιοποιεί. Η ΕΕ αντί να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να συμφωνήσουν για το θέμα των υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική, αναφέρει συγκεκριμένα το τουρκικό ΥπΕξ. Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικροτώντας την πρόταση Ακιντζί, διαμήνυσε ότι αν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους, τα τουρκικά γεωτρύπανα θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

Προς απόρριψη η πρόταση

Η πρόταση Ακιντζί τίθεται επί τάπητος αυτή την ώρα στο Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αναμένεται να απορριφθεί καθολικά, με τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ωστόσο να εμφανίζονται έτοιμα να καταθέσουν προτάσεις υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ