Ο Γερμανός υπ. Εξ. Χάικο Μάας προτίθεται να επισκεφτεί αρχές Σεπτεμβρίου την Τουρκία στο πλαίσιο των προσπαθειών επαναπροσέγγισης των δύο χωρών. Η Γερμανία επιμένει στην απελευθέρωση των Γερμανών κρατούμενων.Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa) ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών θα επισκεφτεί στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου την Τουρκία. Κατά την επίσκεψή του ο υπουργός θα έχει πολιτικές συναντήσεις στην Άγκυρα και θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Γερμανικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης. Αρχικά οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω των τουρκικών εκλογών μετατέθηκαν όμως για το Σεπτέμβριο.

Η επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Τουρκία εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτό το διάστημα από το Βερολίνο και την Άγκυρα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Οι συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο θα συνεχιστούν στις 21 Σεπτεμβρίου με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και τη διήμερη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία μια εβδομάδα αργότερα με πολυπληθή αποστολή. Και τον Οκτώβριο ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ θα επισκεφτεί την Τουρκία συνοδευόμενος από γερμανούς επιχειρηματίες.

Προσέγγιση με εμπόδια

Οι προσπάθειες επαναπροσέγγιση των δύο χωρών είχαν μεν ξεκινήσει πριν η οικονομική κρίση στην Τουρκία πάρει τις σημερινές διαστάσεις και επιδεινωθούν ο σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Σίγουρα όμως αυτές οι εξελίξεις συνέβαλαν ώστε η Άγκυρα να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στην ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία. Από την πλευρά του το Βερολίνο έχει τονίσει επανειλημμένα τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για μια οικονομικά και πολιτικά σταθερή Τουρκία.

Παράλληλα όμως η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει τα επίμαχα θέματα στις σχέσεις των δύο χωρών: την εισβολή του τουρκικού στρατού στην περιοχή του Αφρίν της Β. Συρίας, τις παραβιάσεις θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου στην Τουρκία όπως και την κράτηση τουλάχιστον επτά Γερμανών υπηκόων για πολιτικούς λόγους σε τουρκικές φυλακές. Μόλις πρόσφατα ο υπουργός εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα θα επιτευχθεί μόνον εάν όλοι τους αποφυλακιστούν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ