Το 100% αγγίζουν οι πιθανότητες συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.Οι πιθανότητες συμφωνίας πλησιάζουν το 100%, ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από το ελληνικό ζήτημα.

Από την άλλη, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν, όπως ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί συνεχίζουν να ασκούν πίεση για μια συμφωνία που θα ικανοποιεί τόσο τους δανειστές όσο και την Αθήνα, να είναι δηλαδή πιο προχωρημένη από την πρόταση την οποία είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά στο προηγούμενο Εurogroup της 22ας Μαΐου.

Βέβαιη μια θετική εισήγηση των θεσμών για την αξιολόγηση

Μέχρι στιγμής το βέβαιο είναι ότι οι θεσμοί θα κάνουν θετική εισήγηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θεωρώντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις 140 προαπαιτούμενες δράσεις. Αυτό στην ουσία δίνει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, για την οποία στις Βρυξέλλες λένε ότι θα είναι μεγάλη, πάνω από 8,5 δισ. ευρώ.

Είναι βέβαιο επίσης, όπως διευκρίνισε χθες ο ίδιος αξιωματούχος, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν την Πέμπτη αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μεν στο πρόγραμμα, αλλά όχι με χρηματοδότηση.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να εξειδικεύσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που είχαν προαναγγείλει τον Μάιο του 2016. Αυτό έχει σημασία γιατί η διατύπωση που θα γίνει στα συμπεράσματα του Εurogroup θα ληφθεί υπόψη από τις αγορές. Επίσης μπορεί να διευκολύνει και την ΕΚΤ, η οποία το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποφασίσει εάν εντάξει ή όχι την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ