Το συνέδριο του Κόμματος της Αριστεράς στη Λειψία είχε στόχο να είναι ένα χαμηλών τόνων συνέδριο. Ωστόσο οι εσωκομματικές έριδες, μεταξύ άλλων και για το μεταναστευτικό, δεν άφησαν πολλά περιθώρια.Το Κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία δεν λέει να ησυχάσει. Οι έριδες στην ηγεσία του για την πορεία του κόμματος εντείνονται. Οι πρόεδροι του κόμματος Κάτια Κίπινγκ και Μπερντ Ρίξινγκερ επανεξελέγησαν το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο στη Λειψία αλλά με σαφώς μειωμένα ποσοστά. Λάδι στη φωτιά έριξαν αυτή τη φορά οι δηλώσεις της προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας Σάρα Βάγκενγκνεχτ, η οποία αντιτάχθηκε στις προτάσεις του κόμματος για την υποδοχή απεριόριστου αριθμού μεταναστών στη χώρα. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε ήταν έντονες στους 580 συνέδρους.

«Είμαστε επίσης σύμφωνοι ότι οι πρόσφυγες πολέμου θα πρέπει να βοηθηθούν. Δεν υπάρχει κανείς στην Αριστερά που να θέτει υπό αμφισβήτηση αυτό το θέμα. Το θέμα όμως το οποίο συζητάμε είναι εάν ένας κόσμος χωρίς σύνορα κάτω από καπιταλιστικές συνθήκες μπορεί να είναι μια αριστερή διεκδίκηση. Ναι, διαφωνούμε στο ερώτημα για το εάν θα πρέπει να υπάρξουν όρια για τους οικονομικούς μετανάστες και, εάν ναι, ποια είναι αυτά τα όρια. Αλλά γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς να δυσφημούμε;»

Η Σάρα Βάγκενγκνεχτ συμπλήρωσε πως εάν οι σύντροφοί της την κατηγορούν για εθνικισμό, ρατσισμό και ό,τι πλησιάζει τις θέσεις της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία τότε κάθε άλλο παρά για μια εποικοδομητική συζήτηση πρόκειται. Η ίδια χαρακτήρισε μάλιστα τις αντιδράσεις των συντρόφων της «αχρείες».

Τα ανοιχτά σύνορα δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όλοι

Οι αντιπαραθέσεις αυτές γίνονται δεκτές με μεγάλη δυσαρέσκεια στη βάση του Κόμματος της Αριστεράς. Η Κάτια Κίπινγκ και ο Μπερντ Ρίξινγκερ επανεξελήγησαν με 64,5% στην ηγεσία του κόμματος. Το χειρότερο μέχρι σήμερα αποτέλεσμά τους. Πριν από δυο χρόνια είχαν συγκεντρώσει 74%. Οι δυο πολιτικοί βρίσκονται στην ηγεσία του κόμματος από το 2012.

Η πλειοψηφία των συνέδρων ενέκρινε ωστόσο τις προτάσεις «για ανοιχτά σύνορα» για αυτούς που αναζητούν προστασία και νόμιμους τρόπους φυγής. Η Σάρα Βάγκενκνεχτ δεν υποχώρησε πάντως από τη θέση της ότι δεν θα πρέπει να γίνεται δεκτός απεριόριστος αριθμός οικονομικών μεταναστών. Εκεί που δέχθηκε τις περισσότερες αποδοκιμασίες ήταν όταν δήλωσε ότι «πεινασμένοι στην Αφρική δεν χρησιμοποιούν τα ανοιχτά σύνορα γιατί δεν έχουν καν τα μέσα να κάνουν κάτι τέτοιο και να έρθουν στην Ευρώπη. Οι πιο φτωχοί του κόσμου χρειάζονται τη βοήθειά μας επί τόπου».

Οι δυο πρόεδροι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του συνεδρίου, ενώ συμφώνησαν ότι δεν επιθυμούν καμία αλλαγή στην πολιτική στάση του κόμματος. Η Σάρα Βάγκενγκνεχτ από την πλευρά της προτείνει ένα μαζικότερο άνοιγμα στην κοινωνία διότι, όπως λέει, το κόμμα βρίσκεται έτη φωτός μακριά από το να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να επιβάλει την κοινωνική πολιτική του.

DW / DPA / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ