Μετά τις δραματικές εξελίξεις της χθεσινής ημέρας, ήλθε η στιγμή της αποτίμησης. Έχασε ή κέρδισε η Τερέζα Μέι; Θα τολμήσουν οι ευρωφοβικοί να τής κάνουν πρόταση μομφής;Από την πλευρά της η πρωθυπουργός υπεραμύνεται του νέου σχεδίου της που βρίσκεται πολύ κοντά στο Νορβηγικό μοντέλο. Προβλέπει ανοιχτά σύνορα για ελεύθερη διακίνηση όλων των προϊόντων και άδειες εργασίας σε Ευρωπαίους που επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, η Βρετανία θα αποδεχθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που διέπουν την ασφάλεια των προϊόντων καθώς και τον διαιτητικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε θέματα εμπορίου.

Δύσκολο να ανατραπεί η πρωθυπουργός

Όλα αυτά έχουν θορυβήσει το αντιευρωπαϊκό μέτωπο εντός του κυβερνώντος κόμματος. Παρά τις κραυγές οι απειλές είναι συγκεκαλυμμένες. Κι αυτό επειδή οι υπέρμαχοι του Brexit γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν αρκετοί βουλευτές για να ανατραπεί η Τερέζα Μέι. Χρειάζονται κατ' αρχήν 48 βουλευτές που θα στείλουν επιστολές στον πρόεδρο του κόμματος, με τις οποίες θα ζητούν άρση εμπιστοσύνης προς την πρωθυπουργό. Ας υποθέσουμε πως αυτοί οι 48 θα βρεθούν, κάτι που δεν φαίνεται ως τώρα, για να περάσει η πρόταση τους θα πρέπει να ψηφιστεί από 159 βουλευτές. Και αυτό είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει.

Σειρά έχουν τώρα οι Βρυξέλλες

Ενδεικτική ήταν η θερμή υποδοχή και στάση των βουλευτών των πίσω εδράνων, γνωστοί ως Επιτροπή 1922, στη Πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν μαζί της μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Βουλή. Εξάλλου η Τερέζα Μέι στην ομιλία της έριξε το γάντι στους επίδοξους στασιαστές λέγοντας «Μετά από μένα θα έχετε να κάνετε με τον Τζέρεμι Κόρμπιν».

Προς το παρόν η θέση της Τερέζα Μέι φαίνεται να μην κινδυνεύει. Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των Βρυξελλών. Αν εξακολουθήσουν να πιέζουν για περαιτέρω υποχωρήσεις τα πάντα μπορεί να συμβούν. Ακόμη και το απευκταίο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία, κάτι το οποίο θα είχε μεγάλο κόστος για τη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ