Καγκελάριος και κρατίδια συμφωνούν στην αναγκαιότητα αυστηρότερων περιορισμών. Ο διάδοχος της Μέρκελ μάλιστα Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού.Η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα νέων αυστηρών περιορισμών. Στην τρίωρη τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του διαδόχου της, Όλαφ Σολτς, με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων το απόγευμα της Τρίτης επικράτησε ομοφωνία σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα επιβολής νέων μέτρων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, η διάσκεψη κατέληξε στα εξής σημεία:

-Εντατικοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού, ως τα Χριστούγεννα θα διατεθούν ως και 30 εκατομμύρια δόσεις.
-Αλλαγή του νόμου για να παρέχονται τα εμβόλια και στα φαρμακεία, οδοντιατρεία και αλλού.
-Ομοσπονδιακό κράτος και κρατίδια συγκροτούν επιχειρησιακή ομάδα με έδρα την καγκελαρία και με επικεφαλής τον υποστράτηγο, Κάρστεν Μπρόιερ. Σκοπός της ομάδας είναι να συντονίσει την εκστρατεία εμβολιασμού, όπως και την προμήθεια και διανομή των εμβολίων.
-Σε εκδηλώσεις και στο λιανικό εμπόριο επιβάλλεται ο κανόνας – είσοδος μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες. Εξαιρούνται τα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.
-Επί της αρχής συμφωνία για το κλείσιμο των μπαρ και των ντισκοτέκ. Ανοιχτό παραμένει ακόμη, πότε θα επιβάλλεται αυτό το μέτρο.
-Υποχρεωτικός εμβολιασμός για το προσωπικό σε νοσηλευτικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία.

Αποστασιοποίηση Σολτς από Φιλελεύθερους

Για πρώτη φορά ο Όλαφ Σολτς εκφράστηκε σήμερα υπέρ της επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες. Το αίτημα ετέθη από τα γερμανικά κρατίδια που κυβερνώνται από Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινους. Ο κ. Σολτς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ψηφιστεί από τη βουλή και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το αργότερο τον Φεβρουάριο. Προφανώς για να διευκολύνει τους μελλοντικούς του κυβερνητικούς εταίρους, τους Φιλελεύθερους, ο κ. Σολτς πρότεινε, οι βουλευτές να ψηφίσουν στη σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο «κατά συνείδηση». Μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειοψηφία των Φιλελευθέρων απορρίπτει τον γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, εξαιρουμένων των εργαζόμενων σε νοσηλευτικά ιδρύματα, γηροκομεία και νοσοκομεία.

Σε νέα τηλεδιάσκεψη που θα συνέλθει την Πέμπτη, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Όλαφ Σολτς θα επιδιώξουν μαζί με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα, αν θα εξακολουθούν να διεξάγονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες με φιλάθλους στα γήπεδα ή όχι; Πάντως, στη σημερινή διάσκεψη ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε στα κρατίδια, ότι θα προβεί σε αλλαγές στον νόμο περί επιδημιών, όταν αναλάβει το αξίωμα του καγκελάριου την επόμενη εβδομάδα. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, «κρατίδια με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα διαθέτουν και στο μέλλον την κατάλληλη εργαλειοθήκη.» Σε αυτά τα μέτρα ενδέχεται να συμπεριληφθεί το κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το μέτρο αυτό θα δικαιούται να το επιβάλλει κάθε κρατίδιο ξεχωριστά.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ