Μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, το δεξιό και ακροδεξιό στρατόπεδο φαίνεται να προηγείται σε έδρες. Αυτό επιτρέπει στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.Ήταν ένα εκλογικό θρίλερ μέχρι τέλους. Σε όλη τη διάρκεια της καταμέτρησης ψήφων ο αριθμός των εδρών ανάμεσα στο συντηρητικό Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον κεντρώο συνασπισμό «Μπλε και Λευκό» του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκαντζ ήταν ακριβώς ο ίδιος, 35 έδρες στις συνολικά 120 έδρες της ισραηλινής βουλής Κνεσέτ. Και οι δύο ανταπαιτητές του πρωθυπουργικού αξιώματος εξήγγειλαν τη νίκη τους.

Και οι δύο δηλώνουν νικητές

«Είναι καταπληκτικό» ήταν τα πρώτα λόγια του Νετανγιάχου προς τους οπαδούς του στο Τελ Αβίβ που γιόρταζαν ξέφρενα και φιλούσαν τη σύζυγό του Σάρα στα χείλη. «Ο λαός του Ισραήλ με εμπιστεύτηκε για 5η φορά και η εμπιστοσύνη του είναι ακόμη πιο μεγάλη» δήλωσε. Στο κεντρικό εκλογικό κέντρο της λίστας «Μπλε και Λευκό» ο Μπένι Γκαντζ διεκδίκησε κι αυτός τη νίκη. «Είναι μια ιστορική ημέρα, πάνω από ένα εκατομμύριο προτίμησαν εμάς», είπε. «Ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει τώρα να μας εμπιστευτεί το καθήκον σχηματίσουμε την επόμενη κυβέρνηση επειδή είμαστε το πιο σημαντικό κόμμα».

Ωστόσο, επειδή κανένα από το δύο κόμματα δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, οι δύο πολιτικοί θα πρέπει να αναζητήσουν κυβερνητικούς εταίρους. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ το στρατόπεδο των δεξιών, ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων μαζί με το Λικούντ συγκεντρώνουν 65 έδρες ενώ τα κεντροαριστερά κόμματα 55 έδρες. Υπό αυτό το πρίσμα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα ήταν σε θέση να ηγηθεί κυβέρνησης συνασπισμού, την 5η κατά σειρά της πολιτικής του καριέρας.

Υπό δικαστικό κλοιό

Εάν ο πρόεδρος Ρίβλιν του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τον ερχόμενο Ιούλιο θα ξεπεράσει το ρεκόρ πρωθυπουργίας που κατείχε μέχρι τώρα ο εμβληματικός Μπεν Γκουριόν. Βέβαια, πολύ γρήγορα θα πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι ο γενικός εισαγγελέας που ερευνά τρεις υποθέσεις για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης του Μπίμπι, όπως αποκαλείται χαϊδευτικά, έχει βάλει την 10η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για να αποφασίσει, εάν θα προχωρήσει σε απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του. Το νέο κοινοβούλιο θα πρέπει να ορκιστεί στις 23 Απριλίου ενώ ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπολογίζεται ότι θα διερκέσει μέχρι αρχές Ιουνίου.

Ο Γενικός Γραμματέας της PLO Σαέμπ Ερακάτ άσκησε κριτική στο αποτέλεσμα. «Οι Ισραηλινοί ψήφισαν το status quo, σε ότι αφορά το καθεστώς κατοχής της Παλαιστίνης» έγραψε στο twitter. «Σύμφωνα με τα προγνωστικά μόνο 18 από τα 120 μέλη του Κοινοβουλίου υποστηρίζουν τη λύση των δύο χωρών στα σύνορα του 1967».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/afp,dpa, reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ