Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια
adouloti.kerinia@cytanet.com.cy
http://adoulotikerinia.com

Προσβολή στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου αποτελούν οι παραλληλισμοί που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κατά το φετινό μνημόσυνο του Μακαρίου στον Κύκκο, 34 χρόνια μετά το θάνατό του.

Ο αυθαίρετος παραλληλισμός, των σημερινών γεγονότων και της σημερινής διαχείρισης του Κυπριακού με τις υποθήκες του Μακαρίου και των διωγμών που έτυχε για μια δεκαετία ο Μακάριος, πριν και κατά το 1974, από τα ξένα συμφέροντα και τους ντόπιους πράκτορές τους, την ΕΟΚΑ Β, που έγινε σε ομιλίες και δηλώσεις κατά το μνημόσυνο, ΝΑΙ, αποτελεί προσβολή στη μνήμη του Μακάριου. Ταυτόχρονα αποτελεί και παραχάραξη της Ιστορίας.

Πρόκειται για προσβολή στη μνήμη του Μακαρίου και παραχάραξη της Ιστορίας διότι, καμιά σχέση δεν έχουν οι σημερινές αντιδράσεις στην πολυσύνθετη αποσύνθεση της Κυπριακής Κοινωνίας που βιώνουμε, με την ξενοκίνητη πολεμική και ένοπλη υπονόμευση που υπέστει ο Πρόεδρος Μακάριος τότε. Επίσης καμιά σχέση δεν έχει η σημερινή διαχείριση του Κυπριακού με τη διαχείριση που έγινε τότε, παρά τα λάθη που εμείς καταγράψαμε από τότε.

Τότε, ο Μακάριος υφίστατο ολομέτωπη επίθεση της Τουρκίας και των ξένων συμφερόντων που συνωμοτούσαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπονομευόμενος και εκ των έσω, με την ενεργό σύμπλευση κάποιων από εδώ με τους επιτιθέμενους, καθώς και από την απάθεια άλλων. Ο Μακάριος ήταν υπο διωγμό διότι αντιστεκόταν. Ηταν εμπόδιο στα ξένα συμφέροντα, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα. Τα ξένα συμφέροντα δεν ανησυχούν και θεωρούν δεδομένη την εξυπηρέτησή τους. Γιαυτό δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού ο Μακάριος έκαμε λάθος αποδεχόμενος να συζητήσει, τότε, προτάσεις με χάρτη αλλά καμιά σχέση δεν έχει εκείνο το λάθος του Μακαρίου με ότι συζητείται σήμερα και με όσες υποχωρήσεις υποταγής προς την κατοχή που έγιναν και ακόμη γίνονται, σήμερα.

Ακόμη και τότε, το λάθος που διέπραξε ο Μακάριος να δοκιμάσει με τις προτάσεις επί χάρτου, το έκαμε αντίθετα με τη δική του θέληση, αλλά κάτω από την πίεση τόσο της Ελλάδος όσο και των ηγεσιών των μεγάλων Κυπριακών Κομμάτων. Δυστυχώς δεν του επετράπει να ζήσει για να διορθώσει το λάθος του, όπως είχε διακηρύξει στις 20 Ιουλίου.

Γιαυτό, θα είναι τιμιότερο για τους σημερινούς ηγέτες να πάψουν να αναζητούν άλλοθι για τις δικές τους αδυναμίες και τα δικά τους ολισθήματα σήμερα και να συμπεριφερθούν ως Ηγέτες που υποτίθεται είναι. Ένας σημερινός ηγέτης έχει τα σημερινά δεδομένα στη διάθεσή του και θα πρέπει να έχει το μπόϊ να αποφασίζει και να ενεργεί με βάση τις δικές του κρίσεις και αποφάσεις.

Φωτό: wikipedia.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ