Τα ζητήματα της μετανάστευσης και των προσφύγων, αλλά και το brexit θα κυριαρχήσουν στη διήμερη άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, που ξεκινάει απόψε και ολοκληρώνεται αύριο στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.Αναφορικά με το μεταναστευτικό, που θα συζητηθεί απόψε στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες στις Βρυξέλλες, την ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών σε σχέση με ζητήματα όπως η ενίσχυση του οργανισμού FRONTEX για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων ή ακόμη επί της πρότασης να μεταφέρονται οι υποψήφιοι πρόσφυγες που συλλέγονται στη θάλασσα σε κέντρα εκτός ΕΕ.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, θέμα που αφορά άμεσα την Ελλάδα και την Ιταλία, οι διαβουλεύσεις που έκανε με όλες τις χώρες ο αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με στόχο η Αυστριακή Προεδρία να παρουσιάσει μια συνολική συμβιβαστική πρόταση δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα. Εάν δεν μεταρρυθμιστεί ο κανονισμός του Δουβλίνου, ώστε να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των βαρών μεταξύ των κρατών μελών, οι χώρες της πρώτης γραμμής θα συνεχίζουν να βρίσκονται υπό συνεχή πίεση, ενώ θα εντείνονται και οι τριβές μεταξύ των κρατών μελών.

Εκκρεμεί η συμφωνία για το brexit

Αναφορικά με το brexit, οι συζητήσεις που θα γίνουν θα αφορούν την προετοιμασία της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, ενώ αναμένεται να συμφωνηθεί και η διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής για το θέμα αυτό το Νοέμβριο με στόχο την αναζήτηση συνολικής συμφωνίας.

Επί της ουσίας ο κ. Τουσκ στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες αναγνωρίζει ότι η μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι ένα πιθανό σενάριο και για το λόγο αυτό κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να ενεργήσουν με υπευθυνότητα ώστε να αποφευχθεί όπως τονίζει μια καταστροφή.

Νίκος Μπέλλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ