Συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέσω επιστολής στον γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.Την ύπαρξη της επιστολής αποκάλυψε μιλώντας στο Κανάλι 6, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστουδουλίδης και η είδηση αναπαράχθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης της Κύπρου τα οποία βλέπουν μετά από καιρό μια κίνηση προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Τρείς προτάσεις και μια προϋπόθεση

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Χρίστοδουλίδης η επιστολή ημερομηνίας 14 Ιουνίου αναφέρεται σε τρεις τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθηθεί η επανέναρξη του διαλόγου: Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει την πραγματοποίηση συνάντησης του Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία της απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Η δεύτερη πρόταση αφορά συνάντηση των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η τρίτη αφορά σε συνάντηση με τη σύνθεση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε ωστόσο ότι οποιαδήποτε πρόταση θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο υπό την προϋπόθεση πως θα σταματήσουν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χρονοδιάγραμμα οι «εκλογές» στα κατεχόμενα

Η προϋπόθεση που τίθεται από ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την οποιαδήποτε εξέλιξη που αφορά στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αφού η Τουρκία προχωρά το γεωτρητικό της πρόγραμμα με την αποστολή και δεύτερου τρυπανιού στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημειώνει την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών μέχρι τον Μάρτιο του 2020 όταν και θα διεξαχθούν οι «εκλογές» στα κατεχόμενα. Την «προεδρία» θα διεκδικήσει όπως όλα δείχνουν ο Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος βλέπει θετικά την λύση δύο κρατών στην Κύπρο και θεωρεί ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι εφαρμόσιμη.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ