22 νεκροί και 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης που εκδηλώθηκε την Δευτέρα το βράδυ στο συναυλιακό κέντρο Arena στο Μάντσεστερ. Μια ενέργεια που σταμάτησε το προεκλογικό ρολόι στη Βρετανία.Εν μέσω διεθνών αντιδράσεων και την καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας από σύσσωμη την ηγεσία Ισραηλινών, Παλαιστινίων και του Προέδρου των ΗΠΑ που συμμετέχουν στην Συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Τερίζα Μέι, προεδρεύει της ομάδας Κρίσεων «Κόμπρα», προκειμένου να συντονιστούν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της ασφάλειας και την ταχύτατη διερεύνηση του μαζικού εγκλήματος.

Ο Διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Μάντσεστερ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, με δράστη τον 22χρονο Σαλμάν Αμπίντι που πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό στο φουαγιέ του θεάτρου, μετά το τέλος της συναυλίας κατά τη διάρκεια της εξόδου των θεατών. Η έρευνα είναι πολύπλοκή και ως εκ τούτου η διενέργειά της απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και διακριτικότητα από πλευράς Αρχών. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Μάντσεστερ, πρώην Υπουργός των Εργατικών Άντι Μπέρμαν, υπογράμμισε την ανάγκη της κοινωνικής συνοχής και αποφυγής ακροτήτων. Το Μάντσεστερ και οι δορυφορικές πόλεις Σάλφορντ και Πρέστον, φιλοξενούν μεγάλες μουσουλμανικές κοινότητες και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια, επιβάλλεται να κρατηθεί σε επίπεδο πολύ προσεκτικών δηλώσεων υπό τον φόβο υποκίνησης αντιποίνων κατά μουσουλμάνων. Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν η πρωθυπουργός Τερίζα Μει και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία.

Άγνωστες μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις στον προεκλογικό αγώνα

Οι Διωκτικές Αρχές επικεντρώνουν την έρευνα τους όχι μόνο στην ταυτότητα του δράστη αλλά και κυρίως στο ενδεχόμενο να ήταν μέλος ενός εκτεταμένου τρομοκρατικού δικτύου. Όσο για τις ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις του τραγικού γεγονότος στην εκλογική διαδικασία που βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της, δεν είναι ακόμα δυνατόν, να εκτιμηθούν με βεβαιότητα. Ερωτηματικά παραμένουν αν η τρομοκρατική ενέργεια συντελέσει σε μια μεγάλη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος και της Τερίζα Μέι, που είχαν αρχίσει να χάνουν έδαφος στις δημοσκοπήσεις, εξ αιτίας των εξαγγελιών για ανάκληση συγκεκριμένων προνομίων των ηλικιωμένων. Όσο για το Εργατικό Κόμμα, και την ιδιαίτερα χαλαρή στάση του ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν έναντι του Ισλαμικού Κράτους, δεν είναι σαφές κατά πόσο το τραγικό αυτό γεγονός θα επηρεάσει αρνητικά την εκλογική του επίδοση. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την πρόοδο των ερευνών, τα αποτελέσματα της και το πως η εξέλιξη αυτή θα συντελέσει σε αλλαγή των προτεραιοτήτων του Εκλογικού Σώματος.

Μαρία Καστρισιανάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ