Την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020 αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το ιταλικό κοινοβούλιο. Η διαδικασία θα συνοδευθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Kόντε ενόψει μιας δύσκολης χρονιάς.Σήμερα το απόγευμα η βουλή της Ρώμης αναμένεται να εγκρίνει οριστικά τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους. Η τελική έγκρισή του συνδέθηκε με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για να αποφευχθούν τυχόν εκπλήξεις λόγω των διαφωνιών που συνεχίζουν να προκύπτουν στο εσωτερικώ της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Με τα μέτρα αυτά τελικά ο Κόντε κατάφερε να αποφύγει την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας (περίπου είκοσι δυο δισεκατομμύρια ευρώ), να μειώσει λίγο τους φόρους για τους δημοσίους υπαλλήλους και να διευρύνει την δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς για τις οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Δεν υπάρχει όμως κάποιο θεαματικό μέτρο που να έχει ιδιαίτερα αισθητό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Και είναι σαφές παράλληλα ότι η κυβερνητική συμμαχία του Τζουζέπε Κόντε συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με το κόμμα του «Ζωντανή Ιταλία» (Italia Viva) επισήμως στηρίζει την κυβέρνηση αλλά με τις δηλώσεις του κάνει συνεχή σκληρή κριτική.

Δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές το 2020

Τα δε Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο έρχονται συχνά σε σύγκρουση με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Τζινγκαρέτι. Στην φάση αυτή ζητούν να μπορεί να επιστρέφει η διαχείριση των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων έστω και προσωρινά στο κράτος. Αλλά οι Δημοκρατικοί δεν δείχνουν να δείχνουν να έχουν ακόμη πεισθεί.

Η όλη αστάθεια παράλληλα αυξάνεται και λόγω του Ματέο Σαλβίνι: Τον Ιανουάριο η Γερουσία της Ρώμης θα πρέπει να αποφασίσει αν ο γραμματέας της Λέγκα θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για στέρηση ατομικής ελευθερίας σε 133 μετανάστες και πρόσφυγες. Πρόκειται για τους διασωθέντες που ο Σαλβίνι ανάγκασε -τον περασμένο Ιούλιο- να παραμείνουν πέντε ημέρες στην θάλασσα πάνω στο ιταλικό στρατιωτικό πλοίο Γκρεγκορέτι μέχρι να συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανακατανομή τους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα πολιτικά δεδομένα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των γερουσιαστών είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο και ο Σαλβίνι άρχισε να δηλώνει ότι «δεν προσπαθούν να δικάσουν τον ίδιο, αλλά όλους τους ιταλούς πολίτες».

Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να στηθούν το 2020 και πάλι οι κάλπες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τη Λέγκα και την υπόλοιπη δεξιά παράταξη να συγκεντρώνει το 49% της πρόθεσης ψήφου.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ