Ο Οικοδεσπότης Νομάρχης Λασιθίου, Σήφης Αναστασάκης, καλωσορίζει τους Ομογενείς συμπατριώτες του στην αγαπημένη τους Κρήτη

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω σήμερα στην Κρήτη και το Λασίθι, τον ανατολικότερο νομό του νησιού.

Σας καλωσορίζω στη γη του Ξένιου Δία. Τη γη της φιλοξενίας και της παράδοσης.

Σας καλωσορίζω στον τόπο των αντιθέσεων, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Εδώ, συνδυάζεται η άγρια ομορφιά των βουνών με τις καταπράσινες εύφορες πεδιάδες και την γραφικότητα των χωριών με τις σύγχρονες υποδομές των πόλεων.

Η αποκεντρωμένη και «πολυκεντρική» δομή του νομού είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Λασιθίου.

Διαθέτει τέσσερις πόλεις, όμορφες, λειτουργικές, γεμάτες ζωή και κίνηση.

Ο Άγιος Νικόλαος όπου βρισκόμαστε, είναι χτισμένος σε πέντε μικρούς λόφους και είναι γνωστός για τη γραφική του λίμνη, τις δαντελωτές ακτές και το κοσμοπολίτικο χρώμα.

Η Ιεράπετρα, με το φρούριο Καλέ, την απέραντη αμμώδη παραλία, την απλωσιά και το διαρκές καλοκαίρι, διεκδικεί τον τίτλο της «νύμφης του Λιβυκού».

Η Σητεία, με την αμφιθεατρική διάταξη, το φρούριο Καζάρμα, τη γραφική παλιά πόλη, το ζωηρό νησιώτικο χρώμα και την έντονη αίσθηση της θάλασσας, είναι η πόλη του κεφιού και της διασκέδασης.

Και η Νεάπολη, με την ωραία και λειτουργική πλατεία, τη μεγάλη ιστορική παράδοση, τα παλιά αρχοντικά και το ήσυχο περιβάλλον, είναι η πόλη του πνεύματος και των γραμμάτων.

Τρία πελάγη αγκαλιάζουν το Λασίθι: το Κρητικό από βορρά, το Λιβυκό από νότο και το Καρπάθιο από την ανατολή, ενώ από τη δύση η οροσειρά της Δίκτης δεσπόζει επιβλητικά, απλώνοντας τις κατάφυτες πλαγιές της μέχρι χαμηλά στους κάμπους του Μεραμπέλλου και της Ιεράπετρας σε μια γραφική αντίθεση. Μια αντίθεση ανάμεσα στο φημισμένο μπλε της θάλασσας και στο άγνωστο πολύχρωμο της ενδοχώρας.

Το Λασίθι, είναι η Κρήτη των χαμηλών τόνων, της ηρεμίας, της γαλήνης, της χαλαρότητας, της φιλοξενίας.

Το εντυπωσιακό ανάγλυφο του νομού έχει δώσει μια φύση πλούσια και γοητευτική.

Από την ενδοχώρα, όπου δεσπόζουν βουνά επιβλητικά και όμορφα που εξάπτουν τη φαντασία και δίνουν τροφή για χιλιάδες χρόνια στο μύθο και το όνειρο, έως τα μεσόγεια, με τις κοιλάδες και τις πεδιάδες που σβήνουν σε μαγευτικά ακρογιάλια.

Είναι η γωνιά της Κρήτης με τις ωραίες παραλίες και τις πάμπολλες «γαλάζιες σημαίες». Με τους αμμόλοφους στις νότιες ακτές και στα μικρά νησιά του στο Λιβυκό, με τον καυτό και ζωογόνο ήλιο που φωτίζει τη Λασιθιώτικη γη για τρεις σχεδόν χιλιάδες ώρες το χρόνο, δίδοντας στο νομό το προνόμιο να διαθέτει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη!

Όλα αυτά είναι στοιχεία που καθιστούν το νομό ως ένα από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα.

Είναι ο τόπος με τη μεγάλη τουριστική παράδοση, την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, με θαυμάσια θέρετρα ονομαστά σε όλο τον κόσμο, με ξενοδοχεία πολυβραβευμένα διεθνώς και εξαιρετικά τουριστικά καταλύματα κάθε είδους, χτισμένα σε μοναδικές τοποθεσίες.

Το Λασίθι όμως δεν είναι μόνο ένας σύγχρονος τουριστικός προορισμός.

Είναι η Κρήτη του πολιτισμού κα τις ιστορίας με τις μεγάλες και ονομαστές αρχαίες πόλεις, τα μινωικά ανάκτορα και λιμάνια, τα μεσαιωνικά μνημεία, τα παραδοσιακά χωριά με τα μοναδικά τοπία, τους απέραντους ελαιώνες, τα καταπράσινα αμπέλια, τους κήπους, τα περβόλια.

Είναι ένας απέραντος παράδεισος για τους αρχαιόφιλους. Αλλά και όσοι δεν έχουν ειδικά αρχαιολογικά ενδιαφέροντα μπορούν να ζήσουν δυνατές συγκινήσεις περιδιαβαίνοντας τα ερείπια των αρχαίων πόλεων ή των μεσαιωνικών μνημείων και ακούγοντας την ιστορία και τους θρύλους, τους μύθους και τις παραδόσεις που πάντα τα συνοδεύουν.

Απέραντος και εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ο πλούτος των θρησκευτικών μνημείων και κτισμάτων της ανατολικής Κρήτης. Τα ξωκλήσια, όπως αλλού τα κάστρα και οι πύργοι, είναι εδώ στην Κρήτη «σήμα κατατεθέν» του υπαίθριου χώρου και γεννούν στον επισκέπτη μια αίσθηση γαλήνης και πνευματικότητας. Τα μοναστήρια είναι σπουδαία μνημεία αρχιτεκτονικής και τέχνης, ιδίως ξυλογλυπτικής και αγιογραφίας, και χώροι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την τοπική ιστορία και παράδοση.

Το Λασίθι είναι ο τόπος που προσφέρει μαγευτικές πολιτιστικές και φυσιολατρικές διαδρομές σε φαράγγια, σπήλαια, δάση, αγροτικά τοπία, αρχαία μονοπάτια, βιοτόπους, μνημεία, κάστρα, μοναστήρια, ξωκλήσια, χωριά.

Παράλληλα είναι ο τόπος με τη μεγάλη συμβολή στον πρωτογενή τομέα. Με παραγωγή κορυφαίων ποιοτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο που έχει κερδίσει πολλές παγκόσμιες διακρίσεις για την ποιότητά του και τα πρώιμα κηπευτικά που κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι ένας τόπος που στηρίζεται στη γεωργία και στον τουρισμό, που αναπτύσσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αξιοποιεί τον φυσικό πλούτο που διαθέτει αλλά και την πλούσια πολιτιστική παράδοση που διατηρείται αλώβητη έως στις μέρες μας.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σας υποδεχόμαστε στη μεγάλη συνάντηση των Κρητών όλης της Γης. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο που συνδιοργανώνουμε με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο ρόλος της Κρήτης και η συνεργασία των Κρητικών στον κόσμο.

Σας υποδεχόμαστε σε μια διοργάνωση που θέλουμε να σφυρηλατήσει την ενότητα και τη συνεργασία των Κρητικών, να ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας.

Στόχος μας είναι το φετινό συνέδριο να αποτελέσει την αφετηρία για την δημιουργία μιας πολύπλευρης δικτύωσης των Αποδήμων με την Κρήτη και των κατοίκων του νησιού με τους Απόδημους. Δικτύωση στην επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και την σύγχρονη δημιουργία. Για την προβολή και την ανάδειξη της Κρήτης.

Κοινός στόχος όλων μας είναι μια νέα αναπτυξιακή προοπτική του νησιού που αποτελεί επί αιώνες το σταυροδρόμι των πολιτισμών στη Μεσόγειο και που διαχρονικά χαρακτηρίζεται από την εξωστρέφεια και τη δημιουργικότητα.

Με τις σκέψεις αυτές και την ελπίδα για μια δυναμική πορεία στο μέλλον, σας υποδεχόμαστε στο Λασίθι, σε μια συνάντηση που προσδοκούμε, με τη δική σας συμβολή και ενεργή συμμετοχή, να φέρει στο επίκεντρο την Κρήτη και τη σχέση της με τον κόσμο και την Ελλάδα.

(30.07.2010)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ