Εν μέσω των ανοιχτών διαφωνιών τους για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατάφεραν να βρουν χθες τουλάχιστον έναν κοινό παρονομαστή.Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει όταν δεν συνεργάζονται Γαλλία και Γερμανία, είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τον νέο γάλλο ομόλογό του Λε Μερ. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκαναν λίγο αργότερα οι υπ. Εξωτερικών των δυο χωρών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο πλαίσιο των επίσης πρώτων επίσημων επαφών τους στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μια εβδομάδα μετά την επίσημη πρώτη του Εμμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο, τέθηκε επί τάπητος η εξειδίκευση του οδικού χάρτη που είχαν προαναγγείλει από κοινού η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος. Πρόκειται ουσιαστικά για μεταρρυθμιστικά σχέδια για την ΕΕ και την Ευρωζώνη τα οποία σκοπεύουν να δρομολογήσουν από κοινού οι δυο χώρες.

Το «ιστορικό παράθυρο» των γαλλικών εκλογών

«Γαλλία και Γερμανία δεν είναι η Ευρώπη, αλλά χωρίς τη Γαλλία και τη Γερμανία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει», επισήμανε ο Ζ. Γκάμπριελ. «Γι΄ αυτό και μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα αξιοποιήσουμε το ιστορικό αυτό παράθυρο που άνοιξαν οι γαλλικές εκλογές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, Γερμανία και Γαλλία θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των δυο χωρών, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα καταπολεμήσουν τη νεανική ανεργία και οι οποίες θα τύχουν παράλληλα και της σύμφωνης γνώμης και στήριξης των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

«Η Ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρύθμιση, χρειάζεται έναν προϋπολογισμό του Eurogroup προκειμένου να επιτυγχάνεται όχι μόνον σταθερότητα αλλά και ανάπτυξη. Και χρειάζεται μια πιο συντονισμένη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική».

Αλλαγή ευρωπαϊκών συνθηκών;

Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, επενδύσεις ενώ θα δρα και πυροσβεστικά για την αντιμετώπιση κρίσεων. Σόιμπλε και Μέρκελ φέρονται να στηρίζουν την εν λόγω πρόταση. Η υλοποίησή της όμως προϋποθέτει αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπριελ πάντως προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και πως ορισμένες προτάσεις, όπως η εμβάθυνση της συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας, μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα χωρίς να πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες.

Από την πλευρά τους Σόιμπλε και Λε Μερ συμφώνησαν ότι μέχρι το γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου μια κοινή ομάδα εργασίας θα επεξεργαστεί προτάσεις για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.

DLF / Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ